Читај ми!

Шта су "ковид прсти" и зашто настају

Убрзо након избијања пандемије коронавируса прошле године, лекаре су збуниле тегобе пацијената, углавном тинејџера и младих који се жале на болне лезије углавном на ножним прстима, а понекад и на рукама. Још један необичан симптом ковида 19, поред губитка чула укуса и мириса, назван је "ковид прсти".

Промене на "ковид прстима" су углавном црвене или љубичасте. Изазивају болно печење или свраб, што пацијентима често отежава ношење ципела или ходање.

Француска студија објављена у стручном часопису, British Journal of Dermatology, покушава да објасни узроке настанка болних лезија.

Истраживање показује да лезије могу бити нуспојава покушаја имунолошког система да одговори на изложеност вирусу, што може довести до оштећења ћелија и ткива.

Француски истраживачи анализирали су узорке крви и коже 50 пацијената који су у априлу 2020. године први пут приметили лезије сличне запаљењу крвних судова.

Нешто више од половине пацијената имало је друге симптоме који указују на ковид 19, попут кашља, отежаног дисања и губитка мириса или укуса, али сви су били негативни на пи-си-ар тестирању.

Узорци су показали висок ниво интерферона типа 1, протеина који активира имунолошки систем у борби против вируса, али који такође може изазвати штету.

Истраживачи су такође открили и висок ниво антитела које може грешком да нападне сопствене ћелије.

Непријатан показатељ да организам ради добар посао 

Иако је директна веза између инфекције коронавирусом и лезија на прстима још увек недоказана, истраживачи тврде да истовременост појаве ковид прстију и пандемије коронавируса сигурно није случајност.

Објашњење за појаву "ковид прстију" није сасвим изненађујуће јер једна од карактеристика ковида 19 и прекомерна реакција имунолошког система названа "цитокинска олуја", која може узроковати више штете организму од самог вируса.

Дерматолози кажу да се људи са "ковид прстима" углавном осећају добро и да ретко развијају озбиљније симптоме ковида 19, што одражава добар имунолошки одговор на вирус.

Стручњаци зато "ковид прсте" повезују са лакшим или средње тешким облицима ковида 19 и објашњавају их као нуспојаву борбе организма против вируса, односно помало непријатан али позитиван показатељ да организам ради добар посао.

Француска студија сугерише и да би лечење "ковид прстију" локалним или системским антиинфламаторним агенсима могло бити ефикасно.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару