Читај ми!

Драматично расте број тешко оболелих трудница у Италији, лекари апелују на вакцинацију после трећег месеца

Драматично се повећава број трудница у Италији које се налазе на болничком лечењу у тешком стању због ковида 19, као и број превремено рођене деце, па италијански вирусолози и гинеколози апелују на све труднице да се одмах вакцинишу.

Две од три труднице у Италији одбијају да се вакцинишу због страха од последица вакцинације. У целој земљи ковид одељења, као и одељења интензивне неге у болницама, пуне се трудницама које се нису вакцинисале, што често има и тешке последице по децу која се рађају царским резом раније него што би требало.

Након апела италијанских гинеколога, италијанско Министарство здравља издало је документ којим јасно образлаже да вакцинација нема контраиндикације у трудноћи, но то није спречило многе лекаре да својим пацијенткињама не саветују да се вакцинишу, јер не желе да имају било какву одговорност уколико би нека од њих ипак имала било какву нежељену реакцију.

Драматична ситуације се бележи на југу земље, где само у Катанији у болници "Сан Марко" леже четири труднице које се боре за живот, пише италијански дневни лист Република.

Анђела (37) је имала респираторну инсуфицијенцију, те су лекари морали да је породе у 36. недељи трудноће. Она није била вакцинисана, као ни супруг, а мисле да су се заразили на заједничкој вечери са пријатељима.

Анестезиолог те болнице, Рино Калабресе, изјавио је да свако ко је у стању да говори каже да се ужасно каје што се није вакцинисао.

"Да сам заиста била свесна колико ризикујем не бих оклевала да се вакцинишем – често то чујемо и то нам говори да недостаје спознаја о тежини овог вируса без обзира на све оно што су Италија, као и цео свет прошли. Ми овде у болници немамо времена за филозофију, већ се суочавамо са реалним ситуацијама које сведоче више него икада до сада колико жене ризикују како властити живот, тако и живот своје још нерођене деце", поручује Калабресе.

"Вакцина пружа двоструку заштиту – и за мајку и за дете"

Италијански инфектолог, коме поједини припадници антиваксерског покрета стално прете, Масимо Басети, изјавио је за медије да је и у прошлости постојао страх код трудница од вакцина за грип или велики кашаљ и да то неповерење није ново за лекаре.

Подвукао је да вакцина против ковида сме да се прими од трећег месеца трудноће и да пружа двоструку заштиту – и за мајку и за дете коме мајка преноси антитела.

"Чак 97 одсто људи који се вакцинишу не завршава на интензивној нези", изјавио је Басети и додао да му је изузетно жао што је дошло до тога да се политика бави науком и медицином.

Каже да варијанте вируса могу, у лакшем облику, да погоде и оне који су се вакцинисали, али да се шире управо тамо где има највише невакцинисаних.

"Учините то ради себе и детета које очекујете"

Примаријус гинекологије у болници у Палерму, Гаспаре Кучинела, испричао је за медије случај труднице која је завршила у болници неколико дана након што је примљен и њен супруг, док је двоје деце, која су такође позитивна на вирус, оставила у аутомобилу паркираном испред болнице, јер није знала коме да их остави.

Када је болничко особље сазнало да су деца у колима, обезбедило им је собу да буду с мајком.

"Превише је необавештених и необразованих људи, превише уплашених и убеђених антиваксера које својим понашањем угрожавају здравље других жена, које морају хитно да буду примљене у болницу због других здравствених проблема, а које морамо да одложимо", изјавио је доктор Кучинела.

"Осећам се кривим, јер нисам био довољно гласан и знам да многе колеге нису саветовале вакцинацију трудницама, јер нису желели да буду одговорни ако се нешто догоди. Но, сведоци смо великог броја трудница које свакодневно завршавају у болници заражене ковидом и није довољно да Министарство изда документ у коме ће написати да вакцинација нема контраиндикације. Потребно је бити јаснији у комуникацији и објаснити да је вакцинација хитна и неопходна", апелује Антонио Кјантера, председник италијанског Удружења гинеколога.

Поручио је будућим мајкама: "Учините то ради себе и детета које очекујете. Ради се о два људска живота која се хране и удишу кисеоник. Ако мајка има тешки респираторни проблем и дете ће трпети последице. Ковид је велики ризик за труднице. Након трећег месеца, све труднице треба да се вакцинишу, као и жене које доје и које имају у плану трудноћу. Болнице су пуне, јер хиљаде трудница долази на одељења, многе су на респиратору, а деца се прерано рађају и тешко је омогућити им сву потребну асистенцију."

Градоначелница Торина се вакцинисала у шестом месецу трудноће 

Професор Франческо Раимонди са одељења интензивне неге за неонатологију у Напуљу на Поликлиници "Федерико II" изјавио је да на југу Италије не постоји култура вакцинисања.

"Жене се, због страха, незнања, погрешних убеђења и других разлога не вакцинишу и на тај начин ужасно ризикују, јер уколико се оне разболе, морамо раније да их породимо, а од почетка пандемије само у нашој болници смо морали да обавимо 480 таквих порођаја. Код нас се налази беба која је рођена у 35. недељи и била је тешка 2,6 килограма и нажалост ће расти без мајке. Пре неки дан смо изгубили бебу која се родила у 24. недељи и била је тешка један килограм. У таквој ситуацији је немогуће преживети, ужасно сам љут. Ми се боримо с временом", поручио је Раимонди.

Градоначелница Торина Кјара Апендино, која је у осмом месецу трудноће, поделила је на друштвеним мрежама фотографију свог ултразвука, јер је желела да пошаље позитивну поруку свим трудницама да треба да се вакцинишу.

"Ово је Андреа и када се буде родио, ја ћу имати антитела, јер сам одлучила да се вакцинишем у шестом месецу трудноће. Две дозе, ниједан симптом. Заштитите себе и та мала бића која расту у вама", написала је градоначелница, која је подсетила и на трагичан случај двадесетосмогодишње мајке која је преминула од ковида неколико дана након порођаја.   

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару