Читај ми!

Немачки институт поново звони на узбуну – број заражених расте брже него прошлог лета

У Немачкој број новозаражених расте брже него прошлог лета. Тај број је још релативно мали, али реч је готово искључиво о делта соју вируса, а заражени су пре свега млади. Немачка је поново у страху од короне.

Немачки институт "Роберт Кох" поново звони на узбуну – број новозаражених почео је да расте раније него током лета 2020, а и тај раст је много бржи.

Апсолутни број додуше још није толико висок – недељни индекс новозаражених за читаву земљу порастао је на 20,4, док је прошле недеље био 16,5 новозаражених на 100.000 становника за седам дана.

Ипак, у Институту су забринути јер је само у последња 24 сата било 3.448 позитивних случајева заразе, а евидентирана су још 24 смртна случаја.

Реч је готово искључиво (97 одсто) о делта соју вируса короне. Остало је "стари" облик вируса Б.1.1.7, док такозвани ламбда сој у Немачкој не игра никакву улогу. 

Зараза се пре свега шири међу млађом популацијом. Ако се посматра само популација од 20 до 24 године, тамо се недељни индекс новозаражених већ попео на 49.

"Тренутни раст заражених пре свега може приметити код особа од 10 до 34 године, иако се та тенденција може уочити и у групи људи до 49 година", пише у саопштењу института "Роберт Кох". Код особа старијих од 55 година, индекс новозаражених још је мањи од 10, иако и ту има мањих промена. 

Нису највећи проблем они који се враћају са одмора

Инфектолошки институт све теже може да утврди извор заразе – у 42 одсто случајева који су се појавили прошле недеље нема никаквих информација о томе да ли су се те особе заразиле у иностранству.

Притом је "увоз" од далеко мањег значаја него што се то мисли – од око 5.000 случајева заразе, од 5. јула па до почетка августа јесте било туриста који су се вратили с одмора, пре свега из Шпаније, а много мање случајева забележено је код повратника из Турске и из Хрватске.

Али у самој Немачкој било је четири пута више случајева из "домаћих" жаришта.

Институт "Роберт Кох" позива да се интензивирају напори у вакцинисању. Они још једном понављају да је потребно вакцинисати 88 одсто становништва млађег од 59 година како би се дошло до колективног имунитета.

Тренутно је 62,2 одсто грађана Немачке примило прву дозу, али тај број расте све спорије.

Иако се као и у Великој Британији због делта соја поново очекивао колапс система здравствене заштите, то се није догодило – ни у Великој Британији, а не догађа се ни у Немачкој.

Попуњеност кревета на интензивној нези ту још увек је на "ниском нивоу", а стручњаци су уверени да је и то последица вакцинисања. Јер, млађа популација ионако лакше подноси заразу, а старије особе су у много већем броју вакцинисане, тако да код њих развој болести протиче релативно без већих тешкоћа.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару