Читај ми!

Делта сој вируса због брзине преноса мења "рат" против ковида, упозорава установа САД за јавно здравље

Амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) упозорили су да због делта соја вируса који се веома брзо преноси, променио "рат" против ковида 19. Предложили су слање јаснијих порука, обавезну вакцинацију здравствених радника и повратак општем ношењу маски.

У интерном документу ЦДЦ наводи се да је делта варијанта вируса, првобитно откривена у Индији а сада доминантан сој широм света, заразна колико и овчје богиње и да се много брже преноси од обичне прехладе или грипа.

Чак може да се преноси на вакцинисане особе и може да изазове озбиљније симптоме од претходних сојева коронавируса, наводи агенција Ројтерс.

У документу под називом "Побољшање комуникације о инфицирању вакцинисаних и ефикасности вакцине", наводи се да је за делту потребан нови приступ да би јавност разумела опасност – између осталог и да се стави до знања да је вероватноћа да се невакцинисани тешко разболе или умру десет пута већа него код оних који су примили вакцину против ковида 19, преноси Глас Америке.

"Признајте да се 'рат' променио. Побољшајте поруке о ризику међу вакцинисанима", препоручује се у документу.

ЦДЦ је потврдио аутентичност документа, о којем је прво известио Вашингтон пост.

Вакцинисане особе, иако је вероватноћа да се заразе много мања, могу да пренесу болест другима исто као и они који нису примили вакцину, што није био случај са претходним сојевима.

"Високи нивои вируса сугеришу повећан ризик од преношења и изазивају забринутост да, за разлику од других варијанти, вакцинисане особе које се заразе делтом могу да пренесу вирус", навела је у саопштењу директорка ЦДЦ Рошел Валенски.

ЦДЦ је у петак објавио резултате истраживања једног жаришта у Масачусетсу где је, како се наводи, три четвртине заражених било у потпуности имунизовано. То истраживање је имало кључну улогу у одлуци агенције да почетком недеље поново препоручи да вакцинисани носе маске у појединим случајевима, рекла је Валенски.

У међувремену, Бела кућа саопштила је да се просечан број људи који се вакцинишу против ковида 19 повећао за 30 одсто у тренутку када се делта сој корона вируса убрзано шири у САД.

"Данас смо регистровали више од пола милиона нових доза – што је највиши број од првог јула", рекла је портпаролка Kарин Жан Пјер.

Делта сој доминира у 132 земље света

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), делта је доминантна варијанта корона вируса на глобалном нивоу и до сада је регистрована у 132 државе.

Председник САД Џо Бајден у четвртак је позвао власти савезних држава да плате грађанима да се вакцинишу и увео нова правила којима се од запослених у федералним агенцијама захтева да докажу да су вакцинисани или да се у супротном редовно тестирају, носе маске и суоче са ограничењима када је реч о пословним путевима.

Нови извештај ЦДЦ могао би да покрене дебату о томе да ли ће маске, физичка дистанца и друге мере можда бити поново потребни, чак и у земљама где је вакцинисан велики број људи и ублажене пандемијске рестрикције.

У Израелу је недавно поново уведено обавезно ношење маски и карантин за путнике који долазе у земљу.

"Главна ствар која се променила због делта соја је да ће маске и даље да се носе и да ће та мера морати да буде поново да буде уведена у земљама у којима је укинута", каже Kарло Федерико Перно, шеф одсека за микробиологију и имунологију у болници у Риму.

ЦДЦ у документу наводи да је први корак за агенцију да "препозна да се рат променио" и да побољша свест јавности у погледу инфекција међу вакцинисанима као и много мањој опасности од тешке болести ако сте примили вакцину.

"Делта је по свему судећи око 50 одсто више преносива од три друге 'забрињавајуће варијанте' које се такође брже преносе од оригиналног вируса", рекао је у петак портпарол СЗО-а Тарик Јашаревић.

СЗО упозорава да је због ширења делта соја, свет у опасности да изгуби добитке остварене у борби против ковида 19, уз оцену да су вакцине и даље ефикасне против болести и хоспитализација.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да се број заражених повећао за 80 одсто током протекле четири седмице у већини светских региона. У истом периоду, број смртних случајева у Африци - где је вакцинисано само 1,5 одсто становништва - порастао је за 80 одсто.

"Боримо се против истог вируса, али вируса који је постао бржи и боље прилагођен преношењу међу људима", нагласио је експерт за ванредне ситуације СЗО Мајк Рајан.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару