Читај ми!

Аустралија се поново закључава – страх од делта соја и пометња око вакцинације

У Аустралији је први пут, после неколико месеци, забележен раст броја нових случајева заразе истовремено у различитим деловима земље, а узрок је делта сој. Због тога су власти увеле локдаун у Бризбејну, Перту, Мелбурну и Канбери.

Премијер Аустралије Скот Морисон изјавио је да се делта варијанта показала далеко тежом него што су очекивали.

"То није случај само у Аустралији. Делта варијанта представља већи изазов од оних с којима смо се суочавали у прошлости", рекао је Морисон.

Аустралија се бори са делта варијантом у пет од осам држава и територија, само две недеље након заразе у Сиднеју, у коју је "умешан" возач лимузине прекоокеанске посаде једне авио-компаније.

Држава Квинсленд уводи тродневно закључавање главног града Бризбејна и суседних регија од уторка увече. Главни град западне Аустралије Перт започео је четвородневну блокаду од уторка, придруживши се Сиднеју и Дарвину.

"Ризик је стваран и морамо да делујемо брзо, морамо напорно да радимо, морамо да реагујемо брзо", рекла је премијерка Квинсленда Анастасија Палазчук. У тој држави регистрована су два нова случаја заразе.

Сиднеј у двонедељној блокади 

Сиднеј, у ком живи петина становништва Аустралије, налази се у двонедељној блокади до 9. јула, док је налог за боравак у залеђу града Дарвина продужен за 72 сата, до петка. Број случајева у Сиднеју повећао се на готово 150.

Чак и под блокадом, Нови Јужни Велс пријавио је 19 нових случајева инфекција.

Размере епидемије су мале у поређењу са другим земљама, али Аустралија има крута правила која се често примењују на први знак вируса. Тај режим је повезан са ванредним ограничењима за грађане који се враћају или чак напуштају земљу, наводи Гардијан.

Нови случајеви су обновили питања о аустралијском програму вакцинације и ограниченим карантинским објектима, а оба су у надлежности савезне владе.

Аустралија има једну од најнижих стопа вакцинације од било које развијене земље, мање од пет одсто популације је потпуно вакцинисано, а има само један наменски карантински објекат који користи хотеле за остале враћене грађане.

Премијер Аустралије Скот Морисон најавио је вакцинацију "Астра-Зенекиним" цепивом за млађе од 40 година, што је изазвало жалбе лекара, будући да је медицинско регулаторно тело, ипак, препоручило ту вакцину старијима од 60 година.

Премијер најављује "Астра-Зенеку" за млађе од 40, лекари изненађени 

Председник Аустралијског лекарског удружења, др Омар Коршид, каже да не подржава премијерову најаву да свако млађи од 40 година може да добије вакцину "Астра-Зенеке" и додаје да га је то изненадило.

"Изненадило нас је и тешко је прихватити ту најаву. Мислим да ће ограничен број људи то прихватити, с обзиром на то да би били против стручне препоруке", рекао је Коршид за аустралијско издање Гардијана.

Према његовим речима, "Астра-Зенекина" вакцина је сигурна, ефикасна, али за млађе од 60 година постоји боља, а то је Фајзерова.

Стручњаци за јавно здравље у три државе рекли су да нису консултовани пре објављивања најаве.

"Телефони непрестано звоне у клиникама", рекла је Карен Прајс, председница Краљевског аустралијског колеџа лекара опште праксе, на Твитеру.

Затварање граница, закључавање и тражење контаката помогли су Аустралији да заустави инфекције, са нешто више од 30.500 оболелих и 910 смртних случајева, али савезна влада се суочава с критикама због брзине вакцинације.  

недеља, 21. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару