Читај ми!

Корона хара Москвом – рекордан број новозаражених, на операцију само вакцинисани

Ситуација са епидемијом у Москви се погоршава из дана у дан. Власти уводе нове ригорозне мере, вакцинација запослених је обавезна. Једна од нових мера је да грађани који чекају на планиране операције и медицинске процедуре које нису ургентне неће бити примљени у московску болницу уколико нису вакцинисани.

У Русији и даље драматично расте број инфицираних, бележи се више од 13.000 случајева дневно, од тога је више од трећине у Москви због чега су у том граду до краја недеље проглашени нерадни дани. Болнице су пуне, а вакцинација запослених је обавезна.

Власти у Москви због тога су увеле нову меру како би заштитиле пацијенте у болницама. Они који чекају на операцију или на медицинске процедуре које нису ургентне мораће да буду вакцинисани. Биће примљени у болнице једино уз сертификат који доказује да су примили цепиво. 

Хитни случајеви, оболели од рака и пацијенти са болестима крви примиће медицинску негу без обзира на њихов вакцинални статус, потврдили су челници.

"Пацијенти који су у болници због повреде или болести, по дефиницији, имају ослабљен имунолошки систем. За такве пацијенте, коронавирус је посебно опасан. Сваког дана транспортују се пацијенти из московских клиника у ковид болнице. Пре недељу дана, таквих случајева је било 130 дневно, а јуче скоро 200", наводе из управе града.

У Москви, где је проценат вакцинисаних око 15 одсто, уведена је обавезна имунизација запослених, пре свега оних који раде у болницама, саобраћају и местима за забаву. Проценат невакцинисаних не сме прећи 40 одсто укупно запослених.

Они који не поштују мере биће кажњени, послодавац може да не исплати плату запосленом који одбије да се вакцинише, а квота није достигнута.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио је да се ситуација у престоници драматично погоршала.

"Напослетку, свако може да бира да ли ће се вакцинисати или не. Можете да заштитите себе или да се надате да ће све бити у реду. То је лична ствар... Све док седите код куће или у земљи", истакао је Собјанин.

Иако је Русија омогућила стабилну снабдевеност вакцинама, само десетак одсто Руса примило је обе дозе вакцине.

У Москви је забележен највећи број новозаражених до сада, са 9.056 позитивних тестова.

Уведен је полицијски час којим се забрањује установама да раде после 23 сата.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару