Читај ми!

Русија пооштрава мере, маске и рукавице се деле бесплатно, али у Москви расте број заражених

Док већина земаља ублажава епидемијске мере, у Русији се пооштравају. У Москви, која има више од 15 милиона становника, још су обавезне и маске и рукавице. Олакшавајућа околност је то што се на улазима у тржне центре и градски превоз деле углавном бесплатно. Оливера Икодиновић, новинарка "Спутњика" у Москви каже за РТС да се последњих дана у том граду бележи скок новооболелих, али да власти чине све да ситуацију држе под контролом и да ширење инфекције сузбију.

Оливера Икодиновић је за Београдску хронику истакла да у Русији у последња 24 сата има око 14.000 новооболелих, а у Москви је 6.195.

"Умрла су 73 пацијента. Московске болнице се пуне, у болницама је хоспитализовано око 12.000 људи. Док је у Европи од прошлог марта био лок даун, овде је од јуна, када су мере почели да попуштају, ситуација била стабилна, није било панике и тек су маске напомињале да постоји корона", истиче Икодиновићева.

Каже да се у Москви вакцинисало око 1.800.000 људи, што је око 14 одсто укупне популације града, док је у Русији вакцинисано око 25 милиона људи.

"У Москви су пунктови за вакцинацију отворени у тржним центрима, банкама. Власти нерестано позивају грађане да се вакцинишу, објашњавајући да је вакцинација једини начин да се епидемија победи", напомиње Икодиновићева.

Обезбеђен је, каже, довољан број вакцина за све држављане Русије, а потом ће моћи да се вакцинишу и страни држављани који живе и раде у Русији.

"Анкете показују да међу грађанима влада нешто веће интересовање за вакцинацију, откад су власти почеле да кроз медије информишу грађане о вакцинама, процесу итд. У Москви и московској области је уведена обавезна вакцинација за грађане који раде у услужним делатностима и до 15. августа најмање 60 одсто запослених у свакој фирми требало би да буде вакцинисано, односно ревакцинисано. Те мере се односе на оне који по природи посла имају доста контаката са другим становништвом", наводи Икодиновићева.

У октобру или новембру су, наводи, обновљени летови.

"Држављани Србије сада могу да уђу у Руску Федерацију ваздушним путем директним летом из Београда, као и из земаља са којима је Србија обновила директне летове. Дакле, не могу да преседају из било које земље", напомиње Икодиновићева.

Обавезно је, указује, да провере ако негде преседају да ли је Русија обновила директне летове са том земљом.

"Неопходно је да имају пи-си-ар тест не старији од 72 сата. Држављанима Србије који у Русију долазе друмским путем или из земаља са којима није обновљен директан авионски саобраћај, неопходна је посебна дозвола за улазак Кризног штаба Руске Федерације", закључује Икодиновићева.

недеља, 21. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару