Читај ми!

Британце плаши "делта" сој вируса, рестриктивне мере остају на снази

Британска влада одложила је потпуно отварање земље за још четири недеље због ширења индијске - "делта" варијанте коронавируса.

Од преко 52.000 позитивних на коронавирус у Великој Британији у последњих недељу дана, 90 одсто има "делта" сој овог вируса.

Но, те податке треба ставити у контекст чињенице да се дневно у Великој Британији обави и обради преко милион тестова на корону.

Тиме долазимо да податка да је од укупног броја теститаних мање од један одсто позитивно на вирус.

И поред тога, улица Даунинг број 10 је опрезна, јер од индијске варијанте обично обољевају млади, који у просеку, према подацима владине саветодавне групе научника SAGE, ту варијанту вируса пренесу на још шест особа.

Трка ка колективном имунитету

Циљ најновијег одлагања је да се у наредних четири недеље вакцинише две трећине становништва са обе дозе и преко осамдесет одсто популације са првом дозом.

Вакцине се нуде и двадесетогодишњацима у трци ка колективном имунитету.

Додатан разлог за оклевање владе са потпуним отварањем је и инсистирање премијера Бориса Џонсона да оно мора да буде бесповратно - дакле, да не треба очекивати нова закључавања земље.

Међутим, саветници премијера су опрезнији са обећањим, не искључујући нове рестриктивне мере на јесен.

Оклевање владе да врати земљу у нормалу оштро критикују посланици владајуће Конзервативне странке, који истичу да је испуњен сваки од зацртаних предуслова за откључавање.

Посланици свих странака оптужују владу да је довела до ширења "делта" варијанте вируса закаснелим увођењем рестрикција на путовање у и из Индије.

Чак ни најближи саветници премијера немају шта да кажу у одбрану априлске одлуке да се ограниче путовања у Пакистан и Бангладеш, али не и Индију.

"Слобода" за угоститеље

Иако британска привреда бележи здраву стопу оправка од 7,3 одсто, угоститељи су изузетно незадовољни најновијим одлагањем "слободе", како укидање рестрикција зову британски таблоиди.

До сада је због ковида престало са радом око пет хиљада пабова у земљи, уштеђевина је пресушила и власници очајнички желе да остваре профит током летње сезоне, који би им омогућио да како-тако презиме.

За сада ће морати да сачекају до 19. јула када би, барем грађани Енглеске, јер Шкотска, Велс и Северна Ирска самостално одлучују о сопственим мерама, требало да се опросте од социјалног дистанцирања.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару