Читај ми!

Храна, пиће, ди-џеј и вакцина – имунизација младих у Италији и током ноћи

У Италији је почела вакцинација старијих од 12 година који, у зависности од региона у коме живе, могу одмах или касније у току месеца да резервишу термин за вакцинацију. Италијански портал "Опен" поставио им је питање да ли се више плаше вакцине или вируса, а одговори су показали да је младима тешко да се оријентишу у мору информација, подељених мишљења одраслих и разних лажних вести којима су затрпани.

Преко 5Г до магнета закаченог на руку на месту где је примљена вакцина, од експеримента на глобалном нивоу до оцене да вирус и није баш толико опасан колико се прича – мишљења су, између осталог, младих у Италији.

Многи међу њима пристају на вакцинацију, али – како се може прочитати на друштвеним мрежама захваљујући хаштагу iomivaccinoperche ("Вакцинисаћу се јер…") – само да би могли да оду у дискотеку или да поново путују. 

"Млади смо", изјавили су многи од интервјуисаних, "снажни смо и заиста не осећамо потребу да се вакцинишемо против ковида." Ова идеја о вирусу који се може победити без посебних проблема влада управо међу младима који су га прележали: "Једном сам преживео, успећу и други пут".

Наиме, мало симптома или врло слаби симптоми наводе многе младе да одбијају вакцинацију, док са друге стране, и код оних који сматрају да нема потребе да се млађи људи вакцинишу влада и мишљење: "Ипак, ако је то услов да се вратим ноћном животу, онда ћу се вакцинисати".

Многи млади желе да се вакцинишу јер желе да се врате путовањима, одморима, проводу. Наиме, то су и разлози које највише износе: "Желим да се вратим животу који сам оставио пре годину дана", или "Саветујем свима да се вакцинишу, и то што пре, да би нам свима било боље".

Генерација "ticket one" (име познатог италијанског портала којим се преко интернета могу купити карте за концерте и све манифестације) била је спремна и за онлајн резервацију вакцинације.

"Толико сам узбуђена, као да сам успела да резервишем место у првом реду концерта омиљене групе", написала је једна девојка која је чекала у виртуелном реду да се отвори портал Региона Ломбардије, заједно са још 80.000 младих у тзв. клик деју (click day).

Хаштаг iomivaccinoperche на "Тик-току", друштвеној мрежи коју највише користе управо млади, лансирала је ресорна министарка Фабијана Дадони, а циљ је да наредних дана укључе и инфлуенсере и тиктокере који ће их мотивисати на вакцинацију.

То већ чини тиктокерка Чечилија Кантарано која има 2,9 милиона пратилаца и која је изјавила за медије да је многи млади који је прате на тој друштвеној мрежи питају да ли би се она вакцинисала, јер су многи уплашени и збуњени с обзиром на велику количину различитих информација које налазе на интернету.

Мотивација аперитивима, велики број младих вакцинисан у току ноћи

Млади ће бити мотивисани и аперитивима, на којима ће се осим пића и хране, добијати и вакцина.

У Торину је велики број младих био вакцинисан у току ноћи, све до три ујутру, док им је чекање олакшавао ди-џеј који је пуштао музику.

За само три минута, свих 1.000 места је било резервисано. Ова идеја се допала младима, јер су могли да остану напољу и након полицијског часа који је са 22.00 прво померен на 23.00, а сада на поноћ.

По мишљењу стручњака, битна су и сведочења младих који су се већ вакцинисали у свету.

Пример је Итан Линденберг, који има двадесет година и који је још 2018. почео да буде на страни вакцина, а против своје мајке која није желела да га вакцинише против морбила.

Он је одржао говор испред Сената у Америци и учествовао је на Тед токингу у вези са погрешним и лажним информацијама о вакцинама.

Тај говор је видело више од два милиона људи. Један од његових највећих успеха, по његовим речима, јесте тај што је успео да помогне млађем брату да схвати значај вакцина и који се вакцинисао против морбила 2020. године.

"Људи се препознају у искуству других људи а не преко података" – изјавио је за медије.

Мишљења стручњака

Примаријус за инфективне болести Поликлинике из Катанзара Карло Торти, сматра да је потребно бити оптимиста, јер је млада генерација схватила озбиљност ситуације више него одрасли.

"Неповерљивост која је постојала раније, сада није више толико изражена", изјавио је Торти.

По његовом мишљењу, јавља се проблем друге дозе вакцина коју је потребно ускладити са годишњим одморима, нарочито у августу.

Његово страховање је оправдано, јер су многи млади на мрежама написали да им је друга доза заказана у прве две недеље августа када је требало да оду на летовање.

У овом моменту се, што се успеха имунизације младих у Италији тиче, много очекује и од родитеља и педијатара.

Професор Равели, научни директор Института "Гаслини" у Ђенови и председник европских Удружења педијатријске реуматологије, сматра да ће чињеница да је ризик од оболевања од ковида био смањен за младе људе, довести до тога да многи неће желети да се вакцинишу.

Са друге стране, што се тиче мало зрелијих младих људи, професор сматра да су свесни да једино на овај начин, путем вакцинације, може да им се врати оно што је најважније за њих а то је друштвени живот.

Имунолог са Државног универзитета у Милану и члан Техничко-научног комитета др Серђо Абрињани изјавио је за италијанске медије: "Оно што примећујем јесте да је за младе вакцина један вид пасоша за повратак у нормалан живот. Они су ‘генерација Рајанер’, тј. навикли су да се крећу и да путују, ту одлуку доносе у моменту, желе да се врате у дискотеку, да играју и да се забаве.

То нису могли да раде скоро годину и по дана. Свакако има скептичних и потребно их је правилно информисати."

Апел стручњака да се не користи "Астра-Зенека" и "Џонсон и Џонсон" за младе

Суспендовати вакцинацију младих вакцином "Астра-Зенека" и "Џонсон и Џонсон" и то одмах, апел је групе италијанских стручњака и лекара који су се обратили влади, јер постоје тешке колатералне последице.

Од пре неколико дана Региони су кренули са тзв. Open day за младе, којима се тада даје вакцина "Астра-Зенека", нарочито онима који полажу матуру.

Влада се још није изјаснила о томе иако АИФА, италијанска агенција за лекове препоручује, мада не наређује, да се ове две вакцине не дају људима млађима од 60 година.

Научници сматрају да, пошто се ради о вакцинама које су одобрене у хитној ситуацији, још траје фармаковигиланца [праћење безбедности свих лекова од њиховог стављања у промет].

Италијански стручњаци се базирају на анализи коју је обавила Агенција за лекове и британски здравствени систем у вези са вакцинама са аденовиралним вектором које могу, код особа које су из неког непознатог разлога предиспониране, да изазову тромбоцитопеничну венску тромбозу (енгл. VITT), тј. проблем који се јавља 5–15 дана након вакцинације и који може довести и до смртног исхода.

Највише ризикују они од 20 до 55 година, као и жене, а италијанска агенција за лекове није објавила довољно података о ове две вакцине.

Професорка молекуларне биологије Валерија Поли, са Универзитета у Торину, која је и председник италијанског удружења биофизике и молекуларне биологије, изјавила је за италијански медиј Fanpage да су немачки научници изнели изузетно детаљну документацију о колатералним последицама вакцине "Астра-Зенека" и "Џонсон и Џонсон" код младих.

Реч је, како је навела, о патологији која нема никакве везе са нормалним тромбозама, већ о тромбозама које изазивају ове две вакцине, док о руској још не постоје подаци, а вакцине мРНК не изазивају такве нежељене ефекте.

"Како се смањује број година, тако расте могућност да дође до смртног исхода, до 30 одсто случајева. Ми смо за вакцине, али нису све вакцине исте. Млади треба да се вакцинишу оним вакцинама које им неће нанети штету", изјавила је професорка Поли.

Додала је да "нежељени ефекти важе и за другу дозу. Мислим да младима једноставно треба да дајемо Фајзер или Модерну. Ни Велика Британија, која је и произвела Астра-Зенеку, у последња два месеца не даје је више људима млађим од 40 година. И они који су примили прву дозу, као другу добијају Фајзер, наиме нема контраиндикација што се мешања вакцина тиче јер се ради о истом антигену. Постоје студије о томе".

Тешки колатерални ефекти после "Астра-Зенеке" у Италији

У последњих неколико дана у Италији су забележена три тешка случаја VITT-а након вакцинације Астра-Зенеком: жена од 42 године из града Лука, студенткиња од 18 година из Ђенове и 45-годишњи карабинијер из Катанзара.

Жена из Луке у Тоскани налази се у врло тешком стању на одељењу интензивне неге болнице Чизанело у Пизи, након што је прошлог четвртка добила мождани удар.

Она се 26. маја вакцинисала "Астра-Зенеком" и била је изузетно поносна и срећна што ће се вакцинисати.

Њени родитељи су тражили медицинску документацију и пријавили су случај карабинијерима. Она није имала никаквих претходних обољења.

Осамнаестогодишња девојка  је два пута оперисана у ђеновској болници "Сан Мартино", након излива крви у мозак. Она је вакцинисана "Астра-Зенеком" 25. маја, а у болницу је дошла због главобоље и неуролошких потешкоћа на једној страни тела.

У овом моменту се налази на реанимацији. Претходних месеци догодило се неколико сличних случајева људи који су сви млађи од 60 година, но оно о чему се јавно говори јесте чињеница да превише неупотребљених доза "Астра-Зенеке" стоји у магацинима и да их је потребно употребити.

У априлу је број случајева тромбозе након вакцине у Италији био већи од очекиваног код особа млађих од 60 година, наиме 26. априла су била 34 случаја венске тромбозе на атипичним местима.

Из тог разлога, управо у моменту у коме се организују све чешћи Open day за младе или тзв. Junior day у којима, уколико претходно нису резервисали термин, углавном добијају "Астра-Зенеку", стручњаци траже од италијанске владе да забрани употребу те вакцине у имунизацији младих људи.

Јавност све чешће поставља питање из ког разлога, с обзиром на препоруку Аифе да се ова вакцина не даје младима, Региони то и даље раде. За сада се млади од 12 до 15 година вакцинишу "Фајзером", но они старији од 15 и било којом другом вакцином.

Вакцина обавезна за све?

Доктор Абрињани сматра да око осам милиона деце и младих између две и 18 година, који иду у школу, теретану, путују, иду у дисоктеке, друже се у Италији, највише ризикују контакт са вирусом, осим доктора и медицинског особља.

Иако они најчешће немају симптоме ковида или су ти симптоми врло слаби, они могу да га пренесу старијима. "Ја већ месецима понављам да, ако овај талас скептицизма који је видљив код старијих од 60 година, настави да буде присутан и међу младима, једино решење је обавезна вакцинација."

"Ми смо то урадили са хепатитисом Б, са полиомијелитисом, не разумем зашто не бисмо и са ковидом?! Ми имамо посла са бештијом која се може развити, тако да ако не одлучимо да вакцина буде обавезна за болест која је однела више од 125.000 живота у Италији, када ћемо одлучити? Историја нас учи да је Други светски рат био највећа катаклизма за нашу земљу са 90.000 жртава годишње, а ковид 19 је за само 15 месеци надмашио тај број. Ово је епохална ствар и ми и даље дискутујемо да морамо да убедимо младе или скептичне особе да треба да се вакцинишу дискутујући о слободи. Мени то изгледа надреално", изјавио је Абрињани.

Фабио Чичилијано који је такође део Техничко-научног комитета при влади Италије сматра да је, када је реч о кампањи имунизације, потребно да се младима обраћају они који су попут њих, који су им блиски и којима верују, попут Манескина, победника на избору песме Евровизије 2021.

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару