Читај ми!

Прошли су кроз пакао короне, а данас се живот враћа у нормалу – како изгледа отварање у Италији

Прва европска земља погођена епидемијом коронавируса у марту 2020, након затварања од три месеца, делимичног отварања током лета, поновних затварања и поделе земље на три зоне по тежини заразе, са скоро 120.000 жртава пандемије, од данас покушава да се врати у нормалан живот уз наду да то "опуштање" неће довести до нових затварања.

За 47 милиона Италијана који живе у регионима који су од данас у жутој зони отвара се ново поглавље у коме, како је рекао председник Вишег Института за здравље Силвио Брузаферо, грађани не смеју да забораве опрез и постепено отварање ка нормалном животу.

Грађани ће моћи да ручају и вечерају у ресторанима који су на отвореном, могуће је кретање међу регионима и из туристичких разлога. Након више од годину дана се отварају позоришта и биоскопи, а Италијани ће се вратити спорту, али и плажама.

Министар туризма Масимо Гараваља изјавио је за медије да ће запослени у туризму напокон моћи да припреме плаже за долазак гостију.

Једини регион који остаје у "црвеном режиму" јесте Сардинија која је такође била и једини регион који је по први пут након почетка пандемије постао бела зона иако за кратак временски период.

Јужни региони Базиликате, Калабрије, Пуље и Сицилије остају и даље наранџасти као и једини северни регион Вале да Аоста.

Премијер Марио Драги је подвукао да је ово отварање "рационални ризик" и да је сада све на Италијанима тј. њиховом понашању које ће довести до тога да се врате затварањима или ће ово отварање напокон бити трајно.

Тај ризик се заснива и на добрим подацима који показују побољшање ситуације. Наиме, прошле седмице оболело је 59 људи на 100.000 становника.

Позоришта, биоскопи и музеји

Након више од годину дана Италијани ће моћи да се врате у биоскопске сале, у позоришта и у музеје који су повремено, на врло кратко време били једини који су били отворени.

Сви спектакли на затвореном ће имати лимитирани број посетилаца уз метар дистанце, маске или бар два метра дистанце без маски на лицу.

Школе и универзитети

Ђаци и студенти се напокон враћају у школу и на универзитете како у жутој тако и у наранџастој зони.

Слична ситуације је и у црвеној зони у којој ће ђаци до 14 година моћи да буду присутни у школским клупама, док ће половина старијих моћи у школу. 

Ресторани и кафићи

Италијани се напокон враћају ресторанима и кафићима уколико имају столове на отвореном. Сви остали могу да раде само путем формуле "за понети". Тако ће бити током целом месеца маја.

Од првог јуна би требало и да ресторани који су у затвореном могу да примају госте само за ручак док за вечеру и даље остају затворени.

Спорт

Могуће је обављати спортске активности на отвореном док ће се од 1. јуна напокон отворити теретане и сви спортски центри у затвореном који су већ скоро годину дана затворени.

Влада тражи од власника теретана и спортских центара да промене правила те да особе које вежбају могу да буду удаљене најмање метар од других које у том моменту не вежбају те два метра од оних које вежбају.

Такође је потребно да се избегава спорт који подразумева блиски контакт.

Што се базена тиче, биће отворени од 15. маја као и организоване плаже, бање и луна паркови. Од јула ће бити могуће организовати сајмове.

Пропусница која дозвољава кретање међу регионима

Ради слободног кретања међу регионима потребно је поседовати пропусницу на којој ће писати да се особа вакцинисала, да поседује негативни тест на вирус, те да је прележала ковид. Ко поседује тај документ, осим кретања по целој Италији, моћи ће да слободно присуствује и неким догађајима, како културним тако и спортским који ће бити резервисани само за особе са овом пропусницом.

Од 26. априла је дозвољено слободно кретање међу регионима који се налазе у жутој зони. Ова врста пропуснице је слична европској која би требало да буде на снази од 1. јуна и која ће омогућити кретање међу земљама Уније.

На снази и даље остаје полицијски час од 22 до 5 ујутру.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару