Читај ми!

Кампања глумаца о корона мерама изазвала буру у Немачкој – зашто неки ипак повлаче своје снимке

Немачки глумци покренули су акцију у којој у 50 видео-снимака на ироничан начин коментаришу владине корона мере. Кампања је изазвала бурне реакције у јавности, међу колегама и код политичара.

Пре два дана је у Немачкој јавно објављена кампања #allesdichtmachen (#затворимосве) у којој немачки глумци у 50 кратких видеа на иронично-сатиричан начин коментаришу тренутне мере за сузбијање ширења коронавируса.

Познати немачки глумци који су учествовали у кампањи су између осталих и Јан Јозеф Лиферс, Улрих Тукур, Фолкер Брух, Улрике Фолкертс, Ричи Милер и Хајке Макач.

Највећи пажњу је привукао видео Јана Јозефа Лиферса у којем он критикује медије, као и то што су меродавни у пандемији која нас све погађа – само мали број стручњака, док се други искључују из јавне расправе.

Тај видео је до суботе ујутро на Јутјубу погледало више од 1,2 милиона људи – више од 45.000 је дало до знања да им се допада, док је 6.000 кликнуло "не свиђа ми се". На крају свог видеа он иронично каже: "Останите здрави. Будите очајни, али немојте да сумњате у то што вам говоре. Подржавајте корона политику Владе". Последња реченица се чује у скоро сваком видеу.

Само дан након што су видео-снимци објављени на Јутјубу, неколико глумаца се осетило принуђеним да се дистанцира од кампање, те су избрисали своје снимке.

Суочен са критиком, Лиферс је бранио акцију на Твитеру: "Кампања критикује одлуке моје владе о ковиду", написао је и додао да његов видео треба схватити као "ироничан коментар".

У интервјуу за WDR, глумац је признао да кампања очито није успела "кад морате толико објашњавати". Али додао је и да "није била намењена заваравању грађана наше земље".

"И ми смо грађани ове земље. Мислите ли да нас није брига за све ово? Ради се о томе да привучемо пажњу", истакао је Лиферс.

Различите реакције

Савезна влада није дала своју оцену кампање. "Савезна влада је примила к знању ову акцију и наш став је добро познат. Радимо на томе да Немачка брзо превазиђе пандемију. Наше одлуке се заснивају на томе", рекла је портпаролка и додала да "слобода мишљења важи и у овом случају".

Немачки јавни сервис АРД је саопштио да уметници који учествују у кампањи "говоре у своје име на својој платформи. Свако има право да изрази своје мишљење". Многе од оних који су укључени у кампању често се могу видети у АРД продукцијама.

Кандидат за немачког канцелара ЦДУ/ЦСУ Армин Лашет такође је бранио слободу мишљења у Немачкој и критиковао изјаву једног бившег министра из редова социјадемократа који је тражио да глумци који су учествовали у акцији више не би смели да буду ангажовани за јавни сервис.

"Ниједан од њих 50 није АфД и није десничар", рекао је он у једној емисији. "Треба говорити и о другим жртвама пандемије", рекао је Лашет мислећи на децу која не могу да иду у школу, на раднике у култури и друге.

Министар здравља Јенс Шпан (ЦДУ) је иницијаторима кампање понудио разговор. "Чињеница да постоје критике и питања о мерама и њиховој позадини није само нормална, већ сматрам да је то пожељно у слободној демократији", рекао је Шпан.

Државна министрарка за културу Моника Гритерс (ЦДУ) рекла је да разуме потребе креативаца, али да је очекивала "знатно већу емпатију за оне који су погођени коронавирусом или који раде тешке послове у здравственом систему".

Председавајући Зелених Роберт Хабек је у разговору за Redaktionsnetzwerk кампању назвао "неадекватном" због "паушализовања и невероватног претеривања". Истовремено је изразио разумевање за очај многих радника у култури: "Након више од годину дана пандемије, многи људи су исцрпљени и истрошени". Због тога је "потребан простор за критичну расправу о нечему што утиче на све наше животе и сву нашу слободу".

Посланица Левице Сара Вагенкнехт је рекла да је то "сјајна плејлиста". Виролог Јонас Шмит-Чанасит назвао је акцију "ремек-делом".

Међутим, челница парламентарне групе АфД Алис Вајдел такође је похвалила "сјајну акцију која ће, надам се, натерати на размишљање". Управо због тога што је десница похвалила акцију, многи критичари су глумце повезали с њима.

Неки глумци се повукли – под притиском

Хајке Макач повукла је свој видео већ ујутро. Јасно се оградила од десничарских идеја и на Инстаграму је написала: "Препознајем опасност коју представља пандемија короне и не желим умањити патњу жртава и њихових породица, а можда их због тога и повредити."

Ричи Милер дао је сличну изјаву у интервјуу за медијску кућу НТВ. Нипошто "нисам имао намеру да вређам или да се спрдам са људима", рекао је он.

Он и остали глумци су кампањом хтели да скрену пажњу на људе који су се због мера против короне суочили с проблемима, наводи Милер. Између осталог, поменуо је угоститеље, уметнике и власнике малих трговина.

Дитрих Бригеман, режисер култне немачке крими-серије "Таторт", питао је Милера да ли жели да учествује у акцији, а потом је од "бројних предлога" изабрао један од њих за свој видео.

Критика коју је кампања изазвала изненадила га је, рекао је Милер, али је и разуме. "Не бих рекао да је то (кампања) био успех. Зато се и дистанцирам, тако да то не постане успех."

Колегиница из "Таторта", Улрике Фолкертс, је своје учешће у акцији назвала грешком, јер видео-снимци могу бити погрешно схваћени. "Погрешила сам, била сам довољно наивна да верујем да могу започети користан разговор са својим колегама. Догодило се управо супротно", рекла је Фолкерстова. Мере короне је описала као "апсолутно исправне".

И Мерет Бекер је повукла је свој видео. "Уметност мора бити у стању да поставља питања", написала је на Инстаграму и додала "али ова акција је изазвала супротно". Бекерова је нагласила да носи маску, држи дистанцу и тестира се када долази у контакт с другим људима. Последње што је желела је да се акција инструментализује од деснице, истакла је Бекерова.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару