Читај ми!

Кућни тестови у Италији - цена од шест до осам евра, резултат за 15 минута

Зелено светло у Италији за тестове "уради сам" код куће, којима ће се, од прве седмице маја, проверавати да ли смо заражени коронавирусом или не. Тест ће коштати од шест до осам евра, а биће га могуће купити у супермеркатима и у свим оним радњама које буду желеле да га продају. Наиме овај тест је унет у листу медицинских уређаја Италијанског Министарства здравља те га је могуће, за разлику од лекова, купити на било ком продајном месту.

Кинеска фирма "Xiamen Boson Biotech" патентирала је кућни тест, а за Европску дистрибуцију је задужена аустријска група "Techomed" која је добила сертификат и већ је започела са продајом на различитим европским тржиштима.

Брзи кућни тест за самосталну дијагнозу је антигентски тест и биће га могуће купити у Италији од прве седмице маја. Тест ће коштати од шест до осам евра, а биће га могуће купити у супермеркатима и у свим оним радњама које буду желеле да га продају.

Наиме овај тест је унет у листу медицинских уређаја Италијанског Министарства здравља те га је могуће, за разлику од лекова, купити на било ком продајном месту.

Како ће се обављати тест?

Тест за аутодијагнозу биће могуће урадити путем носног бриса који ће након 15 минута дати резултат који показује да ли смо заражени до сада познатим варијанатама вируса ковид 19 или не.

Ова врста теста (антигенски тест) нема исту прецизност као молекуларни тест, али је користан за тзв. масовни скрининг становништва који омогућава да се открију особе позитивне на коронавирус и онда када немају симптоме. Потребно је само детаљно следити упутства.

Како функционише у другим земљама?

У Немачкој је овај тест могуће купити већ од краја фебруара уз дозволу Федералног Института за фармацеутске прозводе. Грађани га могу слободно купити по цени од једног евра.

У Белгији је тест у продаји од шестог априла и путем бриса из носа одговор стиже за 15-20 минута. Цена варира од пет до десет евра, али их је могуће купити и по цени од једног евра (не више од два недељно по целој породици).

Фармацеути су ти који треба да објасне људима како да их користе.

У Америци је у употреби још од децембра 2020. године захваљујући одобрењу Америчке управе за храну и лекове (ФДА). Тест је могуће купити у апотеци, урадити код куће и за двадесетак минута сазнати резултат.

Но они који су први увели овакву врсту теста су Британци који су још пре годину дана најавили експерименталну употребу теста који није потребно извршити у лабораторији и који даје резултате за 20 минута.

Тест је могуће наручити преко интернета на сајту Британског здравственог система и попунити формулар.

понедељак, 22. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару