Читај ми!

Који је епидемијски параметар важнији – број заражених или број пацијената на интензивној нези

Нацрт новог закона о заштити од инфекција у Немачкој заснива се на инциденцији. Епидемиолог Жерар Краузе каже да је то погрешно. Параметар пандемијске ситуације би требало да је број нових пацијената на интензивној нези.

Бундестаг је пре подне (16. априла) први пут расправљао о нацрту новог Закона о заштити од инфекција, којим је предвиђено брже увођење строгих мера савезне владе, укључујући и полицијски час. Нови нацрт Закона о заштити од инфекција усвојен је у уторак (15. априла) на седници Владе.

Наредне недеље би требало да уследе расправе о нацрту налога у Бундестагу, и да нацрт усвоји и Горњи дом парламента Бундесрат. Онда би закон крајем наредне недеље ступио на снагу.

Основа новог закона је такозвана седмодневна или тродневна инциденција, односно број новозаражених на 100.000 становика.

Професор Жерар Краузе је један од водећих епидемиолога у Немачкој. На челу је Одељења за истраживање инфекција Центра "Хелмхолц" у Брауншвајгу. Он је за дневник Прве немачке телевизије (АРД) дао интервју у којем такву основу за доношење закона критикује као велику грешку:

"Сматрам да је принципијело исправно да се одреде јединствена правила, ако се равнају према локалним индикаторима ризика, који онда за последицу имају одређене мере. Другачије речено, логика процене ситуације постаје јединствена, али ситуација се разликује по месту и времену. Јединствена база правила би побољшала и прихватљивост мера у становништву.

Али инциденција се све више удаљава од здравствене ситуације. То има два узрока, који су, сваки за себе, чак пожељни.

Прво, сада се много више тестира, што доводи до знатно већег броја пријава заражених него што је то био случај раније. То је добро. Али инциденција одражава само позитивне резултате теста, а не и да ли су људи оболели. Осим тога не узима се у обзир које су најпогођеније групе становништва.

Друго, после вакцинације су тешка обољења ређа, чак и ако број инфекција не опада тако брзо.

Алтернативно мерење пандемијске ситуације

На питање које би онда вредности политика морала да узме као мерило, Краузе је рекао:

"Ако се жели једноставан пут, онда заиста постоји алтернативни параметар: Број новопримљених пацијената на интензивној нези за недељу дана на 100.000 становника укључује податке и о месту становања. То је дакле број пацијената који су због тешког облика ковида 19 примљени на одељења интензивне неге, свеједно где се та одељења налазе.

Тај податак много стабилније показује епидемиолошку ситуацију од инциденције. Исто тако, тој вредности мање сметају ефекти промена стратегије тестирања. Добро је да та вредност одражава и позитивне ефекте вакцинисања. Наиме, кад се више вакцинише, одмах долази до смањења броја тежих случајева. То се директно одражава на број пријема на одељења интензивне неге.

Осим ових података са интензивне неге, још неки подаци морали би се обавезно сакупљати, као, рецимо, професија пацијената. По томе се може боље проценити које су групе становништва посебно угрожене и где је повећан број инфекција.

Тако бисмо знали, рецимо, да ли су просветни радници угроженији од радника у продавницама. Наравно, мора се знати и број заузетих и слободних места на интензивној нези, да бисмо знали какви су нам капацитети, али то се већ ради", рекао је епидемиолог Жерар Краузе за АРД.

Да ли Немачка има довољно слободних места

Немачки министар здравља, демохришћанин Јенс Шпан, јуче је упозорио да би "без заустављања садашњег тренда наш здравствени систем дошао на ивицу својих капацитета" и додао да немачке покрајине не би требало да чекају да се уведе "кочница за случај опасности" на савезном нивоу.

Удружење медицинских радника на интензивној нези ДИВИ захтева да се скрати уобичајена расправа о новом закону, јер време истиче.

Управо ово струковно удружење свакодневно објављује број места на интензивној нези за већину, односно за 1.278 клиника у Немачкој.

Данашњи подаци (за претходни дан 15. април) кажу да је због ковида 19 на интензивној нези 4.679 особа, од којих су 2.662 на респиратору.

Укупан број свих пацијената којима је потребна интензивна нега, али нису заражени коронавирусом је 20.957, док је укупан број кревета на интензивној нези за 83 милиона становника Немачке тренутно 23.899. При томе Немачка може у року од једне недеље да оспособи додатних 10.278 кревета.

Недостатак особља на интезивној нези

На почетку пандемије, пре више од годину дана, клинике нису биле адекватно припремљење па су добиле више од пола милијарде евра пореских обвезника – како би могле да обезбеде додатне кревете за интензивну негу.

А затим су многи кревети остали празни. Као последица тога, већина савезних покрајина, смањила је резерву кревета за интензивну негу у јесен 2020. године – упркос поновном порасту броја корона случајева.

Председник струковног удружења немачких анестезиолога Готз Гелднер упозорио је тада на недостатак особља у болницама. "Ако дође до наглог пораста озбиљних случајева короне, имаћемо уска грла када се ради особљу за интензивну негу."

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару