Читај ми!

Дојче веле: Покушај Меркелове да развласти немачке покрајине – бесмислено и панично

Kанцеларка Ангела Меркел хоће да развласти немачке покрајине у области борбе против пандемије уз посезање за "кочницом у случају опасности". То је бесмислено и панично, сматра аутор текста Марсел Фирстенау.

Број нових инфекција у Немачкој расте исто као и број попуњених кревета на интензивној нези. Зато је на први поглед логично и консеквентно да се пооштре антипандемијске мере ограничавања слободе кретања које су на снази од новембра 2020.

До сада су немачке покрајине у договору са немачком канцеларком уводиле оне мере које су сматрале неопходним. Да је било по канцеларки, онда би у целој Немачкој увек важиле исте мере.

Али томе се супротстављају шефови покрајинских влада и за то имају добар разлог. Наиме, вирус се регионално шири на врло различите начине. То се мења изузетно брзо. Kрајеви који су донедавно били жаришта сада имају најмање бројке у целој земљи.

На примеру Флензбурга

Пример за то је Флензбург, град на немачко-данској граници у покрајини Шлезвиг-Холштајн. Учесталост болести је у фебруару била 185, а сада (13. април) према подацима Интитута "Роберт Kох" пала је на 54. Од укупно 300 округа у Немачкој само десет тренутно имају боље вредности.

Дакле, много тога иде у прилог тези да мере уведене пре два месеца показују дејство. Флензбург их је самостално донео и очито су ти потези крунисани успехом. Ако се бројке покрену у другом смеру и учесталост се попне на преко 100, ускоро град не би могао самостално да делује.

Тако би било по новом закону о заштити од инфекција који би на предлог канцеларке Меркел Бундестаг требало хитно да усвоји. Наиме, у случају Флензбурга би аутоматски дошло до потпуног обустављања свега.

Толико далеко не би смели да иду ни канцеларка ни партије које је подржавају, укључујући опозиционе Зелене. Директивом из Берлина би се ускоро могло затворити све осим продавница прехрамбене робе, апотека и бензинских пумпи. И то чак и у најзабаченијим селима у којима једва да живи сто људи.

Забрана кретања је израз немоћи

Чак и тамо где више има кокошака и крава од људи нико не би смео да изађе из куће. Наиме, планирана је забрана кретања од девет навече до пет ујутро. Научни резултати истраживања аеросола говоре о упитности такве мере. Вероватно Ангела Меркел и забринути људи око ње имају пред очима слике пијане омладине која прави журке по парковима и трговима.

Да, постоји и кршење мера. Али како би било да се има мало више поверења у одговорност људи, без обзира на њихову старосну доб? А са апсурдним мерама које су далеко од реалности може се у најгорем случају произвести супротан ефекат. Тајне журке у становима и подрумима. Да се подсетимо - заразност коронавируса је највећа у затвореном простору.

Нико нема чаробни штапић

Зашто Ангела Меркел смaтра да би према немачким покрајинама морала да покаже толико до сада нечувеног неповерења? Можда само жели да скрене пажњу са грешака које су починиле и она и њена влада?

Kолико год била оправдана критика којој су изложени покрајински премијери, јер нису увек сложни у антипандемијској политици, нико до сада није необориво доказао да има општеважећи рецепт за сузбијање заразе. Зато би заиста било погрешно да се покрајинама и општинама одузме њихова одговорност.

Можда се канцеларка са нелагодом сећа хаоса који је изазвала својим "ускршњим миром" у марту. Тада је морала да увиди да је својим ригидним и недомишљеним ставовима промашила циљ.

Извинила се дан после тога. После таквог искуства сада покушати да развласти немачке покрајине - то је чисто авантуристички поступак. Надам се да ће јој се већина у Бундестагу супротставити и тако спречити доношење оштријег закона о борби против заразних болести!

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару