Читај ми!

Британија под авио-блокадом због новог соја коронавируса, у САД скоро 68.000 новозаражених

У свету је од почетка пандемије потврђено више од 77 милиона случајева заразе коронавирусом, док је тренутно активно више од 21 милион случајева. Од последица заразе преминуло је готово 1.700.000 људи, док се преко 54 милиона особа опоравило. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Бразилу и Индији.

Откриће новог соја коронавируса у Великој Британији и његово брзо ширење уплашило је бројне земље Европе, које су већ у недељу предузеле одређене мере и донеле одлуку о привременој суспензији авио-саобраћаја с том земљом.

Посебну забринутост изазвало је упозорење британског министра здравства Мета Хенкока да је "нови сој вируса ван контроле", а само неколико сати након што је премијер Борис Џонсон саопштио да се морају одложити божићне куповине и окупљања на југу Енглеске због појаве новог соја коронавируса, који се веома брзо шири.

Забрану авио-саобраћаја су увеле Француска, која је на 48 сати зауставила и друмски саобраћај, Немачка, Италија, Холандија, Белгија, која је блокирала железнички саобраћај, затим Аустрија, Ирска, Бугарска, а Хрватска је прогласила 48-часовну суспензију летова.

У међувремену је и Чешка увела стриктну меру карантина за све путнике који стижу из Велике Британије и, као и Румунија, најавила забрану за све летове са "острва", док је Влада Шведске саопштила да ће "увести путне рестрикције према Великој Британији".

Листи земаља које су увеле забрану на летове из Велике Британије због појаве заразнијег соја коронавируса прикључиле су се и Турска и Швајцарска.

Немачка је увела нове мере за путнике из Велике Британије, а повод је највероватније укидање авио-саобраћаја између те две земље због новог соја коронавируса.

Путницима, који до ступања на снагу забране слетања авионима из Велике Британије допутују у Немачку, биће понуђен корона тест, који је обавезан за стране држављане, и указано на постојећа правила о карантину покрајина.

Ван Европе, забрану на летове из Велике Британије, али и Данске и Јужне Африке, где је такође детектован нови сој короне, увели су и Канада, Аргентина, Чиле, Израел, Иран и Салвадор, а Мароко је најавио суспензију авио-саобраћаја.

Британски премијер Борис Џонсон сазвао је за данас састанак кризног тела, на коме ће се разговарати о међународном саобраћају према и из Велике Британије.

Нови сој вируса који циркулише у Лондону и југоисточној Енглеској је до 70 одсто преносивији од досадашњег.

субота, 27. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару