Коронавирусом заражено више од 16 милиона људи, градоначелник Москве најављује бесплатне вакцине

Коронавирусом у свету укупно је заражено више од 16 милиона људи, више од 642.000 људи је умрло, а 9.740.000 се излечило. Највећи пораст заражених је у Сједињеним Државама, Бразилу, Индији и Јужној Африци. Најтежа ситуација је у Америци где већ четврти дан има више од хиљаду умрлих дневно.

У свету је за протекла 24 сата забележен рекордан број заражених коронавирусом чак 284.000.

Током јула чак 19 америчких савезних држава обарало је дневне рекорде у броју умрлих од коронавируса, показују подаци агенције Ројтерс. Најтеже је у Калифорнији где је за 24 сата умрло 159 људи. На Флориди је у последњих 20 дана број хоспитализованих пацијената повећан за чак 83 одсто.

Суочен са критикама да је споро реаговао на здравствену кризу иазвану пандемијом председник Трамп је потписао четири декрета којима се смањују цене лекова на рецепт и омогућава легални увоз јефтинијих лекова из других земаља. Из Беле куће је саопштено да би деца требало да се врате у школу на јесен и да чак међу ђацима на наставу могу и они позитвни на вирус. 

После Америке најтеже је и даље погођен Бразил, где је још 1.100 људи умрло, а 55.000 је инфицирано. Због тога је у највећем граду Сао Паулу отказан традиционални карневал који се одржава почетком године.

И у Европи расте број заражених, власти шпанске покрајине Каталоније су наредиле затварање свих дискотека и ноћних клубова у циљу сузбијања ширења вируса. То ће важити наредне две недеље. Само у Каталонији има 8.000 нових случајева заразе у последње две недеље.

У Русији, где на вакцини против вируса ради најмање 17 научних центара, градоначелник Москве каже да ће цепиво против ковида 19 бити бесплатно и да ће чим се појави почети кампања вакцинације, на чему ће радити амбуланте и поликлиничка мрежа. Он је додао да би требало ојачати и вакцинацију против сезонског грипа.

Према анализи британске агенције за јавно здравље, особе које имају прекомерну тежину имају већи ризик да умру или добију тежи облик вируса. Премијер Џонсон је обећао да ће се Британија позабавити тим проблемом и признао да влада није разумела вирус првих недеља и месеци од појаве ковида 19.

И у Кини има више заражених, за протекла 24 часа 34 новоинфициране особе у односу на 21 дан раније. Ипак позитивна вест је да компаније у државном власништву у јуну први пут после епидемије бележе раст профита и прихода у односу на исти период прошле године.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару