СЗО: Нови дневни рекорд у броју оболелих – 183.000

Глобално је коронавирусом заражено више од девет милиона људи, у току јучерашњег дана 183.000. Преминуло је око 467.000, а готово исто толико је излечено. Откако је вирус идентификован у децембру у Кини, ковид 19 пријављен је у више од 200 земаља. Европске земље ублажавају мере карантина, али се истовремено припремају за могући други талас.

Јучерашњи пораст броја оболелих у свету од 183.000 је највећи пораст случајева коронавируса у једном дану у свету, саопштила је Светска здравствена организација.

Више од две трећине новооболелих, око 116.000, регистровано је у Северној и Јужној Америци.

У југоисточној Азији током последња 24 сата број заражених порастао је за 10.248, источном Медитерану 18.975, Европи 17.922, Африци 8.464 и западном Пацифику 1.370, наводи Скај њуз.

Претходни рекордан број нових случајева није био тако давно, 181.232 новооболела пријављена су пре само неколико дана, 18. јуна.

У свету је током последња 24 сата преминуло скоро 55.00 људи: у Бразилу највише, 1.206 оболелих је изгубило битку с короном, у САД 690 и Индији 306, саопштила је здравствена организација УН.

Директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је да је, од укупног броја оболелих, више од милион случајева регистровано током само осам дана.

Тедрос је истакао да највећа претња са којом се суочавамо сада није сам вирус, већ недостатак глобалне солидарности и глобалног лидерства.

Заражено скоро девет милиона људи 

Према подацима Универзитета "Џонс Хопкинс", скоро девет милиона људи је инфицирано коронавирусом, а преминуло је 468.000 људи, али стручњаци широм света упозоравају да би тај број могао да буде и много већи.

Многе земље нису у могућности да тестирају довољан број становника, а многе асимптоматичне случајеве не пријављују као оболеле, истичу Скај њуз.

У САД експерти тврде да није реч о другом таласу епидемије, већ да је то наставак првог таласа, а нова жаришта у неким деловима земље, на југу и западу углавном, пуне болнице.

"Када кажете да дневно имате више од 20.000 заражених, како може бити речи о другом таласу?", упитао је др Ентони Фаучи са националног института за здравље.

"Ми смо још у првом таласу епидемије, дајте да се с њим прво изборимо", рекао је Фаучи.

Џонсон данас о мерама 

Британци нестрпљиво ишчекују данашње обраћање премијера Џонсона о новим мерама физичког дистанцирања: удаљеност од два метра требало би да буде смањена на метар, што ће, према мишљењу финансијских стручњака, позитивно утицати на бизнис, посебно на услужни сектор.

Врата биоскопа, музеја и галерија у Енглеској отварају се почетком јула. А више од два милиона високоризичних грађана чека 6. јул да коначно изађе из дуге кућне изолације.

Њујорчани поново могу у барове и ресторане, додуше само ако седе напољу. Корона је тешко погодила угоститељски сектор Велике јабуке. 

Док Кина наставља масовно тестирање – око 400.000 људи дневно, Јужна Кореја се припрема за други талас ковида 19.

Масовне гробнице у Бразилу довољно говоре о тамошњој тешкој здравственој кризи. Број заражених расте свакодневно, а умрлих је више од 50.000.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару