Свет на корак до 300.000 жртава коронавируса, СЗО упозорава на дуг пут до краја пандемије

У свету је коронавирусом заражено више 4,4 милиона људи, а од последица заразе преминуло је скоро 300.000 оболелих. Највећи број случајева заразе и преминулих и даље бележе САД, Шпанија је европска земља са највећим бројем заражених, док је Бразил премашио број заражених у Немачкој.

Широм америчког континента прети погоршање пандемије корона вируса, а бразилско Министарство здравља пријавило јеу уторак да је 881 особа преминула од последица инфекције, чиме је укупан број жртава порастао на више од 12.400.

Са 177.589 заражених, Бразил је престигао Немачку по броју оболелих, у којој је потвређен 173.171 случај коронавируса.

У Мексику су у уторак регистрована 353 смртна случаја од корона вируса, што је највећи дневни пораст у броју жртава до сада.

То је готово 100 смртних случајева више у односу на четвртак прошле недеље, када је претходно забележен рекордан број жртава, преноси Би-Би-Си.

Према подацима сајта worldometer, 4.398.644 људи је заражено коронавирусом у свету, 296.089 је преминуло, а 1.638.641 људи се опоравило од корона вируса.

Најтежа ситуација и даље је у САД, где је више од 1,4 милиона људи заражено коронавирусом, а 84.350 је преминуло.

Број преминулих могао би значајно да порасте према моделу Универзитета у Вашингтону, који предвиђа да ће више од 147.000 Американаца преминути од ковида 19 до августа, преноси Гардијан.

Директор америчког Националног института за алергије и заразне болести Ентони Фаучи рекао је, обраћајући се сенаторима, да је прави број жртава вероватно виши и да би Американци могли да се суоче са "опасним последицама" ако се прерано ублаже заштитне мере.

Фаучи је рекао да америчке компаније раде на најмање осам вакцина и да би, ако све буде добро, већ крајем јесени или почетком зиме могло да се зна да ли су успешне или не.

Шпанија има највише оболелих у Европи, њих 271.095, а Русија је, са 242.271 случајем корона вируса, на трећем месту по броју заражених.

Највише жртава у Европи има Велика Британија, њих 33.186, док још само Италија има више од 30.000 заражених, тачније њих 31.106.

Први случај у Лесоту 

У Кини, у којој је коронавирус први пут забележен крајем прошле године, у уторак је пријављено седам нових случајева коронавируса, у односу на један случај дан раније, саопштила је национална здравствена служба.

Кинеске власти су увеле забрану путовања и привремено ванредно стање у два града на североистоку Кине, због нових случајева заразе коронавирусом. 

Најмање пет нових случајева јуче је потврђено у Вухану, жаришту епидемије из којег је вирус почео да се шири.

Власти у кинеском граду Вухану, одакле је кренула пандемија новог коронавируса, покренуле су амбициозну кампању тестирања свих 11 милиона становника након што се појавио страх од другог таласа заразе због појаве нових случајева.

"Kако бисмо боље искористили тестове и у складу са захтевом државне владе да се тестирање прошири, након разматрања одлучили смо да тестирамо све становнике", наводи се у обавештењу грађанима једне градске четврти где живи више од 1.200.000 људи.

И последња афричка држава Лесото, која није имала заражене коронавирусом, данас је забележила свој први случај.

Вирус је пронађен код једне од 81 тестиране особе које су стигле прошле седмице из Саудијске Арабије и суседне Јужне Африке, саопштило је Министарства здравља, преноси Гардијан.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару