СЗО упозорава да је пандемија далеко од краја, у Италији најмање заражених од 10. марта

Коронавирусом је у свету заражено више од три милиона људи, а до сада је преминуло 210.000. Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус упозорава да је пандемија коронавируса далеко од краја. У Њујорку је у протекла 24 сата забележено најмање смртних случајева од 30. марта – 337, а све мање људи умире и у британским болницама. У Италији је пријављено још 1.739 случајева, најмање у једном дану још од 10. марта.

Многе европске земље се припремају да ублаже рестриктивне мере уведене како би се спречило ширење коронавируса.

У Шпанији је у последња 24 сата регистрован 331 нови смртни случај, што је мало више него претходног дана.

Шпански министар здравља Салвадор Иља најавио је да ће старијим особама од 2. маја бити дозвољено да излазе напоље. У недељу су деца у Шпанији млађа од 14 година први пут после више од 40 дана изашла напоље.

Италијански премијер Ђузепе Kонте најавио је да ће од 4. маја поново бити отворени јавни паркови и баште у Италији, као и да ће људи моћи да обилазе рођаке који живе у истој регији. Уколико све прође како треба, малопродајне радње поново ће се отворити 18. маја, а ресторани, кафићи, фризерски салони 1. јуна.

Kонте је, међутим, рекао да грађани морају да се придржавају мера о држању дистанце и да носе заштитне маске.

Мање продавнице ван тржних центара у Чешкој поново су почеле да раде, како је и предвиђено петофазним планом за попуштање мера који је усвојен у тој земљи.

У Русији је у последња 24 сата евидентирано још 6.198 случајева новог коронавируса, чиме је укупан број оболелих порастао на 87.147. Сада и Русија има више оболелих од Кине.

Британски премијер Борис Џонсон је у првом обраћању јавности након што се опоравио од коронавируса рекао да је пандемија највећи изазов за државу од Другог светског рата и истакао да држава у тој борби напредује.

У Републици Српској је преминуо још један пацијент, док у Федерацији БиХ седми дан заредом нема смртних случајева изазваних коронавирусом.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару