У САД пола милиона заражених, Европа постепено укида забране, Џонсон изашао из болнице

Широм света забележено је преко 1.780.000 случајева заразе коронавирусом, а умрло је више од 108.000 људи. Сједињене Америчке Државе су преузеле водећу позицију по броју умрлих - њих 20.500. Италија је прешла на друго место с 19.468 мртвих, а иза њих су Шпанија са 16.660 и Француска с 13.832 мртвих. Према последњим подацима од инфекције коронавирусом излечено је више од 400.000 људи у свету.

У САД-у је број заражених прешао 500.000. Ово је четврти дан како САД бележе приближно 2.000 умрлих у периоду од 24 сата.

И Велика Британија данима бележи висок број умрлих а укупан број преминулих у тој земљи близу је 10.000.Британски премијер Борис Џонсон захвалио је лекарима и медицинским сестрама што су му спасили живот док су га на интензивној нези лечили од коронавируса.

"Не могу им довољно захвалити", рекао је. "Дугујем им свој живот."

Џонсон је то поручио док се опоравља у болници Сент Томас у централном Лондону.

У Италији је у последња 24 сата умрло 619 особа, а новозаражених је 4.694. Италијанска влада је до 3. маја продужила мере уведене пре месец дана ради спречавања ширења коронавируса. 

У Шведској, која се одлучила за блажи приступ у борби против епидемије, коронавирусом је заражено више од 10.000 особа, уз велику смртност међу оболелима. Укупно 887 особа у Шведској умрло је од коронавируса.

За разлику од других европских земаља, изузев Белорусије, шведске власти нису уводиле рестриктивне мере за сузбијање епидемије. Тако су у Шведској отворени ресторани и кафићи, док школе и вртићи раде, а допуштена су јавна окупљања до 50 особа.

И друге европске земље најавиле су попуштање рестриктивних мера које су уведене у борби против коронавируса.

Људи у Чешкој од четвртка могу играти тенис и ићи на пливање. Аустрија након Ускрса планира да отвори продавнице величине до 400 квадратних метара али се уводи обавеза ношења маски за лице у продавницама и јавном превозу. Од 1. маја планирано је отварање трговачких центара и фризерских салона, док ће се ресторани и хотели постепено отварати од средине маја.

Данска ће поново отворити вртиће и школе од следеће недеље ако број случајева заразе остане стабилан док ће се деца у Норвешкој вратити у вртиће следеће недеље а основци млађих разреда за две недеље. Ово су прве земље на Западу које ће почети с поступним укидањем мера ограничења кретања уведених због епидемије коронавируса.

среда, 07. август 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару