Читај ми!

У ковид болници у Батајници 68 пацијената, међу њима и породиља

Директорка ковид болнице Батајница Татјана Аџић Вукичевић наводи за РТС да се тренутно у тој болници налази 68 болесника од којих је 13 интубирано.

Татјана Аџић Вукичевић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да је реч о пацијентима старије животне доби са пратећим болестима.

"То су све болесници који су старије животне доби у осмој, деветој па и у десетој деценији живота са бројним придруженим обољењима. Као и на крају сваке пандемији тако и у овој последњи страдају нажалост најстарији наши пацијенти који су били у својим кућама, геронтолошким центрима, старији, непокретни, изнемогли. И како су сада престале противепидемијске мере осим ношења заштитних маски у болницама, тако да су се они на разне начине заразили и они су сада наши пацијенти", наводи Аџић Вукичевићева.

Указује да старијим особама врло мало треба да се разболе, развију тешке клиничке слике.

"Довољна је једна пнеумонија, повишена телесна температура, удруженост са другим болестима да их доведе до дехидратације, поремећаја рада срчаног ритма, акутних кардиолошких и неуролошкихзбиваља због чега они и умиру", објашњава гошћа Јутарњег дневника.

Међу пацијентима и породиља 

Указује да се у овом тренутку међу пацијентима у ковид болници Батајница налази и мали број  млађих особа.

"То су они који су задесно ковид позитивни, који су требали да се опериши или да ид на неке дијагностичке процедуре. Имамо једну породиљу од 32 године, затим једну младу професорку од 44 године која је успешно интубиране и реинтубирана два пута, сад се налази у фази опоравка и то су наше две најмлађе пацијенткиње. Имам и једног пацијента од 39 година", наводи Аџић Вукичевићева.

Наводи да је за две године кроз ковид болницу Батајница од њеног отварања, прошло 23.200 људи.

"За првих месец дана од 4. децембра 2020. до 1. јануара 2021.примили смо 1.500 људи. Током 2021. године када је био делта и британски талас примили смо око 14.500 људи. И ове 2022. године, примили смо око 7.500 људи. Од тога је 16.000 њих здраво отишло својим кућама , а око 2.000 је пребачено у друге медицинске установе ради наставка лечења", каже гошћа Јутарњег дневника.

Указује да су међу пацијентима биле читаве породице и да се дешавало да током јутарње визите затекне више од 20 мртвих тела.

"То су ствари које се не могу заборавити. То су мајке и деца који су лежали једно поред других, прво умре дете, па мајка. Кад кажем дете мислим на особу од 25 година, али и то је нечије дете", истиче Аџић Вукичевићева.

Од почетка ковид епидемије, у нашој земљи регистровано је 2.425.077 случајева коронавируса, од 11.649.428 тестираних узорака. Од последица ковида преминуло је 17.399 особа.

На питање - шта ће у будућности бити са ковид болницом у Батајници одговара да нема прецизна сазнања шта ће бити са њом, али да је сигурна да ће та болница бити у доброј мисији као што је била током пандемије ковид 19.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару