Читај ми!

Да ли повратак деце у школске клупе повећава број заражених

Прошле недеље је почела нова школска година, а у складу са одлуком Тима за школе, ђаци наставу похађају непосредно. Директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић рекао је за РТС да не очекује погоршање епидемијске ситуације због поласка деце у школу, а државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек истиче да се очекује благи пораст броја заражених, али да нема забринутости ни панике.

Директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић рекао је да не очекује драстично погоршање епидемијске ситуације због поласка деце у школу.

"Сој БА.5 који циркулише у нашој популацији још од јуна, имао је пик у јулу и августу, полако се већ исцрпео. Дакле, са поласком деце у школу, очекујем да ће само доћи до промене старосне структуре. Биће више инфициране деце, али генерално ће бројеви остати врло слични", рекао је др Зоран Бекић.

Додао је да су деца у највећем броју преносиоци болести, а мањи број најмлађих захтева болничко лечење, али да деца у актуелном таласу нису угрожена.

"У јулу смо имали између негде шест и седам хиљада инфицираних, то сви знамо. Сада је тај број између 2.000 и 2.500, неки пут и 3.000. Дакле, сој се већ исцрпљује. Тако је у свим ковид амбулантама у Републици Србији", навео је Бекић.

Напоменуо је да се у јулу у ковид амбуланти на Савском венцу број прегледа на дневном нивоу кретао између 180 и 200, а да се сада креће између 130 и 150 прегледа дневно.

"Проценат позитивних првих прегледа је био нешто више од 55 посто. Негде у половини августа око 30 посто. Сад је, нажалост, поново почео да мало скаче, негде је на 42 посто. Кад погледамо децу, пик је био негде у јулу када смо имали у нашој установи десеторо до дванаесторо позитивне деце дневно, да би негде у августу то пало на троје деце дневно. Међутим, сад са поласком деце у школу, можда је рано да се тако каже, али имали смо код нас, 2. септембра је било њих осморо", истакао је Бекић.

Нагласио је да је имунизација у Србији видно успорена и да је четврту дозу вакцине примило свега 1,5 одсто популације, што је, како је оценио, изузетно мало.

"То је у ствари један популациони део који има најбоље сачувани имунитет. Сви они грађани који су добили прву, другу и трећу дозу током 2021. су суштински тај имунитет изгубили. Дошло је до попуштања колективног имунитета, не придржавамо се епидемиолошких мера, имамо омикрон сој који се јако брзо шири и то је разлог зашто је толики број особа у болницама, наших најстаријих суграђана са придруженим обољењима и они умиру у не тако малом броју", навео је Бекић.

Поручио је да најстарији грађани сада треба да буду први на пунктовима за вакцинацију.

Ђерлек: Може се очекивати благ пораст броја заражених

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је да почиње школска година и нешто хладније време него претходних месец дана и да се очекује благ пораст броја заражених коронавирусом, али да нема забринутости и панике.

"Анализирајући бројеве и гледајући статистичке податке, можемо да кажемо да је овај талас умеренији и блажи него они претходни таласи. Са друге стране, гледајући да се ипак велики број људи због лакше клиничке слике лечи у кућним условима и да је број заражених од три до пет пута већи него што се приказује, не зато што се крију неки подаци него зато што се велики број људи лечи у кућним условима, а број преминулих је десет више, што је велики број и захтева један озбиљан приступ у даљем лечењу и даљој борби против ковида 19", навео је Ђерлек.

Поручио је да је здравствени систем спреман за ту борбу, али да је тешко лицитирати до када ће то трајати, као и да је битно да су спремни.

Ђерлек је навео да је број пацијената у болницама, у поређењу са претходним месецом, мањи него што је био.

"Рецимо, у Батајници на јучерашњи дан имамо око 180 пацијената. То је неких 15 посто капацитета. Било је 30 посто капацитета пре месец дана. Док се у друге две ковид болнице креће 22-23 посто. То значи да је ипак лакша клиничка слика, мањи је број људи који се хоспитализује, али оно што је карактеристично јесте да је просек људи који су хоспитализовани углавном између 70 и 80 година, што значи да су то наши старији пацијенти са врло озбиљним коморбидитетима, углавном онколошки пацијенти који су добили ковид 19", рекао је Ђерлек.

Напоменуо је да, уколико остане овакво стање, неће бити потребе да друге болнице улазе у ковид режим.

Ђерлек је истакао да је сам почетак пандемије био велика непознаница, али да се сада много више зна о коронавирусу.

"Једноставно, много смо јачи да се супротставимо коронавирусу и ја јесам оптимиста. Ми сада имамо много спремнији здравствени систем да се супротставимо коронавирусу и зато јесам оптимиста", истакао је Ђерлек.

Додао је да се показало да је вакцина једино средство у борби против заразних болести и да је показала своју моћ, као и то да је највеће цивилизацијско достигнуће човечанства.

"Знате да смо успели у последњих 100-200 година да се боримо против 20 вируса. Видите колико је вирус опасан, да можемо једноставно да изгубимо много живота, више него сви ратови досад. Једноставно, вакцина задржава своје место у медицини", објаснио је Мирсад Ђерлек.

Говорећи о бивалентној вакцини, Ђерлек је рекао да је разговарао са стручњацима који се баве вакцинама и да то јесте помак, али да би требало очекивати поливалентну вакцину.

"Ипак је бивалентна само за два соја. Колико ће се задржати ова два соја подваријанте омикрон, видећемо", напоменуо је Ђерлек и додао да фармацеутске компаније сигурно размишљају о изради поливалентних вакцина.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару