Читај ми!

Јовановић: Епидемијска ситуација под контролом, али нестабилна

Епидемијска ситуација у Србији је под контролом, али нестабилна, и последњих дана долази до благог пада броја позитивних. Клиничке слике оболелих су у почетку нешто блаже, али се брзина ширења омикрон подваријанте повећава и вирус се шири великом брзином. У Србији су регистрована 34 случаја мајмунских богиња, док је вирус Западног Нила потврђен код 81 особе и имамо шест смртних исхода, наводи директорка Института "Батут" Верица Јовановић.

Јовановићева истиче да се према подацима Светске здравствене организације од јула у 99 посто случајева секвенцирањем добијају подаци о томе да је омикрон најзаступљенији а када је у питању наша земља у јулу је апсолутно доминирала подваријанта БеА5.

 

Према њеним речима омикрон и његове подваријанте се веома брзо мењају и не зна се шта ће те промене донети.

"У сваком случају подсећам на примену свих превентивних мера, дистанцу коју треба обезбедити и хигијенске и санитарне мере у просторима у којима боравимо", поручује директорка Института "Батут".

Кад је реч о деци школског узраста, наглашава Јовановићева, епидемиолози су пратили ситуацију и био је, у првој и другој недељи августа, пораст броја позитивних случајева у дечјој популацији и популацији деце школског узраста, док је у друге две недеље месеца дошло до 50 посто смањења заступљености ковид позитивних.

"И даље су најдоминантнија популациона група са позитивним случајевима грађани изнад 50 година, најзаступљеније су особе од 60 до 75 година", рекла је Верица Јовановић.

Регистрована 34 случаја мајмунских богиња

Када су у питању мајмунске богиње СЗО је оценила да је тај ризик висок. У Србији су, истиче Јовановићева, према последњим подацима, до краја прошле недеље, регистрована 34 случаја мајмунских богиња.

Највећи број је регистрован на територији града Београда, и ради се о мушкарцима узраста од 21 до 54 године.

Од грознице Западног Нила преминуло шест особа

Када је у питању грозница Западног Нила, надзор над том болешћу врши се на територији наше земље већ 11 година.

"У овом тренутку имамо лабораторијски потврђен 81 случај грознице Западног Нила и чак шест смртних исхода. Компликације настају код пацијената са хроничним болестима и зато апелујем да се не излажемо преносиоцима овог вируса, да се избегавају шетње у сумрак и свитање када су активности комараца који преносе овај вирус велике. Апелујем на примену заштитних мера, ношење дугих рукова, комарника у становима и боравак у климатизованим просторијама", поручује директорка "Батута".

Поручује да су заразне болести свуда око нас али су превентивне мере препоручене.

"Ми смо се кроз две и по године пандемије прилично едуковали да знамо шта нас штити. Апелујем да вакцинацију бустер дозом против ковида 19 а у наредном периоду и вакцинацију протв грипа", рекла је директорка Института "Батут" Верица Јовановић.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару