Читај ми!

Ситуација је озбиљна али није кризна, Сканових пет "корона стабилизатора"

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Фабио Скано рекао је за РТС да корона бројке у протеклих неколико недеља опадају иако су и даље високе, али то не значи да треба да будемо задовољни. Скано је истакао да је важна примарна вакцинација. Говорећи о мајмунским богињама, Скано указује да СЗО не препоручује масовну вакцинацију, а не препоручује ни да се откажу масовни скупови.

Од смиривања до жаришта, тако се од почетка пандемије мења ситуација у готово свим регионима света.

У нашој земљи у току је седми талас, а од почетка недеље имамо готово 12,5 хиљада новоозаражених коронавирусом.

Др Фабио Скано, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а, да је ситуација у Европи и Србији озбиљна, али није кризна, бројке у протеклих неколико недеља опадају, иако су и даље високе, али то не значи да треба да будемо задовољни, јер у неким земљама бројке скачу.

"Варијанте Ба4 и Ба5 - подваријанте омикрона су доминантне и због тога имамо толики број случајева - због тога што су варијанте заразније и зато што је дошло је до великог попуштања здравствених мера, људи се крећу због одмора", рекао је Скано.

Знамо које мере делују, то што маске нису обавезне не значи да су забрањене, подвукао је Скано. 

Пет стабилизатора

"Ми се бринемо шта ће бити на јесен и очекујемо пораст броја случајева омикрона у Европи, не само у Србији - треба да почено да се припремимо за вакцинацију шире популације, радом са општинама, где је најмањи обухват са прве две дозе, да се људи вакцинишу", каже он.

Указује на пет стабилизатора - да се повећа стопа вакцинације, да се добију трећа и четврта доза у рањивим групама популације, промовисање ношења маске у затвореном простору као и у јавном превозу, проветравање када је реч о школама и канцеларијама и лечење тешких случајева.

Подсећа да се ближи сезона грипа и да је вакцина против грипа нешто од чега ће људи имати користи.

Коме се саветује четврта доза вакцине

Скано је рекао да је важна примарна вакцинација, две дозе, и да Србији иде добро, када је реч о одређеним групама популације - изнад 70 година је изнад 80 одсто, у неким општинама је стопа вакцинације веома ниска.

Према његовим речима, четврта доза се препоручује имунокомпромитованим особама и њиховим блиским контактима, старијој популацији, здравствним и социјалним радницима.

Трећа доза је доступна за ширу популацију и треба сви да је добију што је пре могуће током лета да бисмо се припремили за зимску сезону, нарочито ако су другу дозу примили пре више од шест месеци, напоменуо је Скано.

Шта знамо о бивалентним вакцинама

Скано каже да неколико произвођача ажурира своје вакцине да буду бивалентне да би добили имунолошки одговор против омикрона. То су унапређени алати које смо већ имали, биће их и више осим ове коју је одобрила Велика Британија.

"То значи - немојте чекати нову верзију вакцине, треба да се вакцинишете, када буду одобрене оне ће бити само пооштрени алат који ћемо користити заједно са другим мерама да бисмо контролисали епидемију", подвукао је он.

О мајмунским богињама: колико има заражених и у колико земаља

Др Скано каже да су од 1. јануара, у протеклих осам месеци, пријављене мајмунске богиње у 92 земље и 41 европском региону, од 53 земље које укључује тај регион.

У протеклих неколико дана имали смо 34.000 случајева, почетком јуна је већина случајева била у европском региону, сада су бројке стабилне, рекао је Скано.

У неким земљама има пораста као у Шпанији, САД, Бразилу.

Треба да предузимамо мере да се информише становништво како се преносе, да се томе приступи без стигматизације и дискриминације категорија, додаје он.

Тренутно су најугроженији мушкарци који имају полне односе са другим мушкрацима, они чине преко 90 одсто броја заражених, истиче Скано.

"Треба да будемо обазриви, ово није болест геј популације, сексуални контакт није једини начин преноса, може да се пренесе кроз продужени контакт кожа на кожу са неким ко има симптоме, плихове, ко кашље, постоји ризик - сви могу да се заразе али нису сви у истом ризику, неко ко борави са неким ко је заражен постоји могућност да се зарази али стопа преноса није толико велика, други фактор ризика је велики број сексуалних партнера", рекао је Скано.

"Деца чине мање од нула одсто заражених али су осетљиви као и труднице, таквих случајева највише има у Африци - у свету имамо 10 смрти, имунокомпримитовани пацијенти", указао је Скано.

Коме се саветује вакцина против мајмунских богиња

Др Скано рекао је да Светска здравствена организација не прпеоручује масовну вакцинацију против мајмунских богиња.

"Групе које су у опасности су оне које су изложене - ко је био у контакту са неким ко је заражен, или у домаћинству и ко има велики број сексуалних партнера или здравствени радници или лабораторијски радници који раде са узорцима вируса", каже Скано.

Какве су препоруке СЗО за Европрајд

Скано каже да СЗО пружа подршку организаторима и пружа све информације о томе како треба организовати масовне скупове.

Када је реч о скуповима у Србији, сарађујемо већ два месеца са властима и организаторима како да се заједница укључи, рекао је Скано.

Имамо пример недавног Лондонског прајда где смо показали да правилним интервенцијама није дошло до пораста броја заражених, изнео је податак.

"СЗО не препоручује да се откажу масовни скупови већ да организатори раде заједно са здравственим и националним властима, са заједницама - да обезбеде чињенице и информације учесницима и становништву како да се смањи ризик од заражавања", закључио је Фабио Скано.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару