Читај ми!

Бекић: До краја августа благи пад броја инфицираних, али почетком септембра доћи ће до скока

Др Зоран Бекић рекао је за РТС да је седми талас у току и да је епидемиолошка ситуација забрињавајућа. Имунизација у Србији је успорена, у јулу је апликовано 25.000 доза, навео је Бекић.

У Србији је у последња 24 сата регистровано 3.767 новозаражених коронавирусом од укупно 9.374 тестирана узорка. Од последица ковида 19 преминуло је 11 особа. 

Београдски домови здравља - односно ковид амбуланте углавном раде до 20 часова. Због погоршања епидемијске ситуације 24-часовно дежурство имају домови здравља Палилула, Нови Београд и Земун. 

Директор Дома здравља Савски венац и координатор процеса имунизације у Београду Зоран Бекић рекао је за РТС да је седми талас у току и да је епидемиолошка ситуација  забрињавајућа.

"Налазимо се у заравњењу пика који је био средином јула, у просеку имамо 5.500 пацијената дневно у Србији", каже Бекић.

"За претходних месец дана у ковид амбулантама нашег Дома здравља се прегледа око 5.000 особа, половина су били први прегледи, 45 посто су били позитивни пацијенти. Заступљене су све старосне групе, можда највише у 5. и 6. деценији, око 20 одсто", истакао је доктор.

Према његовим речима, све више је инфициране деце, дневно између троје и десеторо.

Готово трећина тестираних у Србији су позитивни. Очекује нас повратак људи са годишњих одмора и почетак школе.

Др Бекић каже да очекује да ће до крај августа доћи до благог пада броја инфицираних али почетком септембра доћи ће до скока и тај скок ће се увећати у касну јесен.

Успорена имунизација 

Додаје да је успорена имунизација у Србији, у јулу је апликовано 25.000 доза.

"Сви они грађани који су прву, другу и трећу дозу добили током 2021. имунитет су суштински изгубили као и највећи број оних који су корону имали у јануару и фебруару, неопходно је добити четврту дозу, знамо ко су угрожене групе пацијената", наводи Бекић.

Број од марта до сада је око 50.000 особа које су то добиле - мање од један одсто популације што је, како каже, мало.

Апелујем да се то заиста појача, каже доктор.

Говорећи о почетку школе, Бекић је рекао да очекује да ће школска година да крене на време - пад бројева за сада је охрабрујући.

"Видећемо шта ће да се дешава после тога. Порука се зна - не желимо да будемо део неке лоше статистике, треба да будемо одговорни да се вакцинишемо, да смо опрезни и да се придржавамо свих мера, за остало ће се побринути здравствени систем", закључио је др Бекић.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару