Читај ми!

Др Милинковић: Мала деца често асимптоматска, ако су негативна на тесту, не значи да није ковид

Др Ана Милинковић, началеница Педијатрије ДЗ Савски венац каже за РТС да углавноом долазе они који заиста имају неке тегобе. Дневно, додаје, тестирају њих седморо или осморо, а буде позитиво троје до четворо и то су углавном деца школског узраста. Са малом децом је, додаје, ситуација другачија. "Често су асимптоматски, често прођу са температуром која траје пар сати или запушеним носом", наводи др Милинковић.

Др Ана Милинковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да је неминовно да постоји пораст броја заражене деце у склопу читаве ситуације у земљи. 

"Ми лети имамо мало мање посла, пошто су у току распусти и одмори. Углавном долазе они који заиста имају неке тегобе. Ових дана су то респираторне, у виду гушобоље, запушеног носа, температуре. То буди сумњу на ковид, па нам се јављају на тестирање. Дневно тестирамо њих седморо или осморо, а буде позитиво троје до четворо и то су углавном деца школског узраста", истиче др Милинковић.

Са малом децом је, додаје, ситуација другачија.

"Често су асимптоматски, често прођу са температуром која траје пар сати или запушеним носом. Ових дана нам се јављају подједнако са респираторном и стомачном симптоматологијом. Рота се често изолује код деце ових дана. Често буде температура са поврћањен, дијарејама, малаксали су и дехидрирани. Ковид се код њих нешто ређе детектује. Углавном тестирамо оне који имају неки податак о ковиду у кући или околини. Чињеница је да и бројни други вируси круже у тој популацији", напомиње др Милинковић.

Ако су та мала деца негативна на тесту, то не значи да није у питању ковид.

"Саветујемо родитеље да их хидрирају, скидају температуру, али код њих то брзо пролази најчешће са симптоматском терапијом. Тинејџери имају слику која је сличнија одраслима, па некад постоји да се укључи нешто од антибиотика - мировање, хидрирање и изолација седам дана док то не прође", додаје др Милинковић.

Сматра да ће школска година закомпиковати ситуацију, али да препоручује да се маске носе макар када су деца у учионици. 

Наводи да од када је почела пандемија обавезна имунизације се спроводи без икаквих проблема.

"Преко лета је август актуелан за имунизацију деце. Користимо прилику пре колектива да дамо ММР и све вакције које недостају. Што се тиче полиа, наша деца примају у склопу обавезне умунизације ИПВ и морам да кажем да обухват том вакцином није лош", каже др Милинковић.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару