Др Банко: Да би коронавирус постао благ потребно је време

Професорка Ана Банко, вирусолог са Медицинског факултета у Београду каже да је анализама прорачунато да порекло актуелног коронавируса датира седам до 50 година пре него што се десила пандемија, док претходни коронавируси, који су благи, датирају у људској популацији чак 150 до 800 година, што значи да је потребно време да би вирус постао благ.

Професорка Ана Банко каже да нико није могао да претпостави колико ће трајати пандемија коронавируса и да су претходна искуства показивала да епидемије и пандемије, нарочито оне које су долазиле са азијског континента, обично трају сезонски или годину до две.

"Ни у овом тренутку не можемо да предвидимо даљи ток пандемије, али је чињеница да су фактори који су утицали и утичу на ток и еволуцију пандемијског тока вирусни - он се мења и показује неке своје особине које можда нисмо очекивали, а то је системско изазивање акутне болести", објашњава докторка Банко.

Каже да је значајан фактор и стил живота односно кретање људи.

"Што се тиче бројева, данас обраћамо пажњу не само на бројеве који се тичу новозаражених јер је питање колико су прецизни пошто се многи људи не тестирају, већ и на бројеве хоспитализованих и смртних исхода", истиче Банко.

Каже да подаци говоре да је омикрон, који је доминантнији сој, блажи у односу на претходне, али да се изузетно брзо шири, па пораст броја новозаражених не прати пораст броја хоспитализованих и преминулих, бар не као у ранијим таласима.

Што се тиче порекла вируса, Банко каже да не можемо бити 100 одсто сигурни из ког природног резервоара долази, али да се сумња на слепог миша и панголина.

"Нека размена генетичког материјала је настала и створио се нови вирус. Анализама је прорачунато да порекло вируса датира седам до 50 година пре него што се десила пандемија, док претходни коронавируси, који су благи, датирају у људској популацији чак 150 до 800 година. Дакле, да би постао благ, потребно је време", објашњава Банко.

"Већи број доза линеарно повећава ефикасност вакцина"

Ана Банко наглашава да је чињеница да вирус мутира и да се до сада накупило важних тридесетак мутација у омикрону.

"До сада знамо да су најважније мутације у спајк протеину који утичу на везивање за рецепторе, на начин ширења и на избегавање имунског одговора", истиче Банко.

Каже да су испитивања показала да већи број доза линеарно повећава ефикасност вакцина против коронавируса.

Истиче да четврту дозу вакцине треба да приме сви старији од 50 година и млађи од 50 година који имају придружена хронична обољења.

Банко каже и да вирус код многих опстаје дуго након акутног прележаног ковида и да продужени ковид није у корелацији са тежином клиничке слике акутног ковида.

Што се тиче мајмунских богиња, Банко каже да брине то што је сада ван афричког континента много више заражених него што је историјски забележено, али да се ван Африке шири западноафрички сој који има нижу стопу смртности.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару