Читај ми!

Како смо стигли до мирољубиве коегзистенције с короном, објашњава доктор Удовичић

Иво Удовичић, командант ковид болнице "Карабурма" истиче за РТС да се омикрон варијанта коронавируса прилагодила нама, да даје блажу клиничку форму болести, као и да смо га прихватили да живи с нама. Међутим, упозорава да и даље морамо бити обазриви и посебно одговорни према старима и болеснима. Такође истиче да не можемо заборавити да је то системска болест и да може дати постковид.

Доктор Иво Удовичић каже да смо до децембра прошле године били у рату с коронавирусом, зато што нам је односио много младих живота и непотребне губитке због изостанка вакцинације. 

"Од децембра с појавом омикрон вируса, мислим да смо сада у фази мирољубиве коегзистенције, што бисмо ми војници рекли. Дакле, вирус се прилагодио нама, направио је компромис са своје стране, даје блажу клиничку форму болести. Ми смо с наше стране направили компромис, тако што смо га прихватили да живи с нама и да морамо да научимо да живимо с вирусом", објашњава командант ковид болнице "Карабурма". 

Да ли прехлађеног колегу пустити у колектив 

Удовичић је изричит да они који имају симптоме прехладе не би требало да раде у колективу, јер свако ко има било који ризик вирусне инфекције, треба да се тестира пре него што уђе у колектив.

"Значи они који су радно способни, пошто улазе у колектив они морају да се тестирају, да би ишли у самоизолацију. Они који немају радну обавезу могу да иду у самоизолацију и да узимају симптоматску терапију пошто је ово вирусна болест", прецизирао је др Удовичић.

За старије је, каже, апсолутно препоручено да иду у ковид амбуланте јер они имају доста коморбидитета, а морају да примају и препоручену антивирусну терапију.

Да ли се морају носити маске

Истиче да маске штите, не сто посто и да зато и постоји њихова класификација. Најмање штите такозване хируршке маске, Н95 штите 95 посто а Н99 пружају сто посто заштите.

"Међутим, пошто је вирус толико заразан, питање је да ли оне штите 95 или 99 одсто. Мислим да значајно мање штите, али све оне штите, а посебно оне који су угрожени или они који имају неке симптоме. Ако већ морају негде нешто да обаве обавезно да носе маске", саветује  Удовичић.

Опрез и с омикроном

Додаје да је омикрон донео блажу клиничку форму болести, да ће тако и наставити, и да са тим морамо да живимо.

Указује да постоје две групе људи које морамо да штитимо и будемо строго одговорни: то су стари и болесни, људи који већину времена проводе код куће.

Сви они који имају неког таквог укућанина морају водити рачуна сада када има много вируса у циркулацији и када свако од нас, и ако нема никакве симптоме, може бити преносилац.

"Друга група су наши пацијенти који су у нековид болницама, које су и доста попуњене. Здравствени радници у болницама морају обавезно носити маске уз обавезан епидемијски надзор. Ту морамо бити строги и не смемо правити никакве попусте", нагласио је Удовичић.

Објашњава да за, разлику од претходних варијанти коронавируса, омикрон даје блажу клиничку слику, али не смемо заборавити да је то системска болест и да може дати постковид.

"И даље морамо бити обазриви. За омикрон се очекује и да ће бити блажа постковид слика, али чекају се студије. Мислим да не би требало да будемо толико забринути, то је болест као код грипа и блажа, два, три дана температура, бол у грлу, кашаљ, цурење из носа и то све прође за два три дана", наводи он.

Наглашава да Светска здравствена организација и наша регулаторна тела препоручују четврту дозу вакцине за одређене категорије становништва – за старе и болесне, здравствене раднике, за оне који имају проблема с имунитетом.

"Свакако да ове категорије становништва не треба да чекају нову вакцину већ да се вакцинишу постојећим", поручио је Удовичић. 

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару