Читај ми!

Др Јовановић: Омикрон сој је изузетно преносив, вакцинацијом спречавамо комликације

Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Доктор Милан Јовановић Батут", каже за РТС да је последњих недеља дошло до пораста оболелих од коронавируса и да се позитивност са 37 повећала на 50 одсто. На болничком лечењу најчешће су најстарији грађани, а њихово здравствено стање је тешко и угрожено због других придружених тешких болести, или операција које су имали.

Крај месеца завршавамо са тежом епидемијском ситуацијом од оне на почетку јула. Епидемиолози и инфектолози најављују да ће август и почетак септембра донети врх овог седмог таласа.

Докторка Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Доктор Милан Јовановић Батут ", каже за РТС да је последих недеља дошло до пораста оболелих од коронавируса и да се позитивност са 37 повећала на 50 одсто.

"Највећи број грађана се јави када осети одређене симптоме и знаке вирусне или респираторне инфекције и сада свако друго тестирање даје позитивност", рекла је докторка Јовановић.

То значи, каже докторка, да свако ко има позитиван тест и ко примети знаке респираторне инфекције треба да помисли на ковид и у том случају остане код куће и испоштује правило изолације у трајању од седам дана.

"Најважније је у овом процесу остати изолован и на тај начин сачувати своје најближе и спречити ширење ковида у заједници", рекла је директорка Батута.

Према њеним речима, највише инфицираних је у највећим градовима у Београду, Крагујевцу, Нишу, али је велики број активних случајева регистрован и на територији источне и западне Србије.

Поновила је да је омикрон сој коронавируса изузетно преносив, да превазилази имунски статус и да се дешава да се инфицирају особе које су раније већ биле позитивне.

Мере нису укинуте 

Батут је, подсећа, пре месец дана истакао препоруку да личне заштитне мере треба користити, нарочито у оним просторима где није могуће држати дистанцу.

"Оне нису никада укинуте и ми апелујемо не само на хроничне болеснике или оне који имају неку имунску болест да носе маске, и да држе дистанцу", рекла је докторка.

"Видимо да се и по други и трећи пут заражавају особе које су претходно биле позитивне и то говори да је и раније требало примити други бустер", навела је Јовановићева.

Истиче да свако ко има више од 60 година и свако ко има неку хроничну болест без обзира на узраст, треба да се вакцинише јер се тиме спречавају компликације и теже форме болести.

"Видимо да је мање особа са тешком формом болести, али са захухтавањем самог таласа што се сада дешава, можемо очекивати да ће бити већи број комликованих случајева", рекла је докторка и позвала грађане да се вакцинишу.

"Ми позивамо грађане да се јаве на вакцинални пункт и уколико је прошло пет месеци од треће бустер дозе да се изврши вакцинација која ће нас штитити од свих могућих комликација. Апелујемо и да се прими четврта доза јер ћемо тиме спречити компликације", рекла је докторка Јовановић. 

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару