Читај ми!

Прослава Нове године у европским градовима готово немогућа, али су Малдиви тражена дестинација

Смањен је број авио-компанија које лете из Београда, а главни саобрћај са Европом и Далеким истоком обавља домаћа "Ер Србија". После новог локдауна који спроводе чланице ЕУ, скоро да не постоји дестинација где можете туристички одлетети за Нову годину.

После нових мера које обухватају више медицинске документације, туризам је сачекала и нова мутација вируса који је и оне земље које су биле отворене вратио у карантин.

У међувремену, кажу продавци карата, скачу и цене за преостала места а ни тур-операторима из Уније није баш најјасније како ће спровести своје планове. Граница може да се пређе са тестом, али ако нисте вакцинисани неком од признатих вакцина у тој држави, очекује вас или карантин од 10 до 15 дана или немогућност уласка у ресторане, музеје, биоскопе, позоришта, скијалишта, па се онда поствља питање зашто путовати.

"Европска унија тренутно није баш популарна дестинација за путовања, заправо путовања која нису есенцијлана су прилично ограничена и заправо у овом тренутку нико туристички не путује", каже Игор Врањешевић, агент за авио-карте.

Међутим, расте број путника који иду туристички на далека места као што су то Малдиви, иако су цене порасле неколико пута од прошле године. Скупље и луксузније карте иду боље него оне у економској класи. Ипак, у међувремну, порезници су тражили од агенција да им доставе спискове оних који највише троше.

"Цене карата варирају, ми смо у неком тренутку продали карту од 15.000 евра, а другом случају продали смо карту од девет евра", наводи Врањешевић.

Путовање аутобусом на дочек Нове године у Европи ретко ко организује јер су мале шансе да може да га спроведе. Већи део популације окренуће се домаћем туризму, нарочито планинама, где је већ све распродато до марта.

"Што се западне Европе, тиче тренутно је веома неизвесна ситуација тако да ћемо Рим, Париз и Берлин оставити за нека друга времена, за мај-април. Саме границе су захтевне, морате испуњавти г2 или г3 или сте прележали крону. Многи хотели и ресторани не дозвољавају улаз без провере, а и тржни центри, па онда туризам нема сврху", наводи туристички агент Љубиша Неговановић.

Места има још у српским бањама. Они који желе да иду колима у неку од земаља у окружењу, морају добро да се распитају јер су границе - осим са Босном, Мађарском и Црном Гором - затворене.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се