Читај ми!

Велика криза са испорукама у немачкој индустрији намештаја – цене и даље "дивљају"

Немачка индустрија намештаја добро је прошла кроз корону. Али, сада је тешко погођена проблемима у испоруци. Ни они са Далеког истока, ни европски снабдевачи, не знају када ће моћи да пошаљу робу.

Иако се ни сама томе није надала, индустрија намештаја одлично пролази у време короне. Кад су већ морали да остану код куће, многи су пожелели да свој дом коначно мало дотерају или су бар, због рада од куће, морали да купе писаћи сто, радну столицу, полицу...

Навала на намештај продужила се и након што је стање полако почело да се нормализује. Из ланца "Икеа" за немачки јавни сервис АРД кажу да, због велике потражње, у многим њиховим продавницама многих производа има мање на складишту или их уопште нема. Притом они ту практично ништа не могу, јер је и њих тешко погодио проблем у сектору логистике и испорука.

И други произвођачи намештаја се жале: "Код готово половине немачких произвођача намештаја смањена је производња због потешкоћа у испоруци. Често је и комплетна производња морала да буде обустављена", каже Јан Курт, шеф немачког Удружења произвођача намештаја.

Мало је наде да ће у догледно доба бити боље: 70 одсто упитаних произвођача жали се да је овог маја постало још горе него што је било у априлу.

Менаџери из четири од пет упитаних фабрика жале се да им недостаје оков, метални и стаклени делови и функционални елементи – а често су све то делови који стижу с Далеког истока.

Све је постало скупље

Није много боље ни са деловима који се бар делимично производе негде у Европи: 70 одсто предузећа жали се да им недостају панел-плоче, плоче од вештачких материјала, сунђер, електронски делови… Недостају чак и средстава за паковање. Уједно се пази да се залихе текстила и коже не потроше пребрзо.

Произвођачи намештаја размазили су купце све нижим ценама – али је сада томе крај. "Велико и брзо поскупљење многих саставних делова намештаја довело нас је под огроман притисак и значајно је промењена основа за израчунавање коначне цене", каже Курт у изјави за немачку агенцију ДПА.

Пуно дрво, ако није од егзотичних сорти, углавном долази из европских земаља – али и у том случају се шездесетак одсто немачких произвођача жали да им испоручиоци не шаљу робу на време и да цене упорно расту.

То се односи практично на сву врсту дрвене грађе, од храста и букве, па до јеловине. И ту немачки произвођачи најчешће чују да је проблем логистика, али и делови за механизацију обраде сировог дрва.

Кад ће бити боље – то се нико не усуђује да каже. А гужве по продавницама намештаја се настављају…

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара