Читај ми!

Упркос кризи коју је донела пандемија покренуто је више фирми него што их је затворено

Док су многа предузећа и предузетници претходних месеци сабирали губитке, па и затварали фирме, било је и оних који су се одважили да започну посао. Према подацима Агенције за привредне регистре, и у време пандемије покренуто је више фирми него што их је затворено.

Како би помогла незапосленима држава годинама подстиче самозапошљавање. Прошле и ове године за те намене држава је одвојила 250.000 динара по захтеву.

И у време пандемије 7.800 незапослених поднело је такав захтев, а субвенцију да покрене посао добило је њих око 3.500.

"Оно што нас највише радује и што се најбоље бодује су неки програми призводног карактера и производних услуга. Оно што ми не финансирамо јесте трговина, тако да неки наши програми заиста омогућавају велики степен одрживости и неко дугорочније пословање", наводи Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Сваки почетак је тежак. Али они који одлуче да посао покрену у условима које нико не може да предвиди, као што је пандемија, имају далеко већи изазов да успеју и у послу опстану.

"Буквално сам отворила и после две недеље били смо приморани да затворимо салон и седимо код куће. Било је тешко јер неким људима не може да се објасни да морају да носе маске. Једни хоће, други неће. Било је тешко и због финансија јер нама су порези ишли", наводи Александара Хегедиш, власница фризерског салона.

Са повременим ублажавањима готово 15 месеци на снази су ограничења броја људи у затвореном простору, ограничења радног времена, па и забране рада за поједине делатности.

"Постојала је увек могућност индивидуалних онлајн часова од куће. То је с једне стране добро јер може да се одржи посао. С друге стране постоје људи који не воле да раде онлајн и у том периоду се смањио број часова, али ту су ми помогла средства која сам добила од Националне службе за запошљавање, јер сам могла да их користим за плаћање кирије, за плаћање пореза и доприноса", наводи Ана Руднички, власник школе страних језика "Либертас".

Светлана Поповић, власница радионице за израду торти и колача "Цецино слатко ћоше", наводи да током пандемије није могла да се придржава бизнис плана.

"Квалитет је кључ нашег успеха јер су посластице ручно рађене по рецепту наших бака, мајки, тетки... То су, наравно, муштерије препознале и ми смо период лоше епидемијске ситуације превазишли тако што смо укључили производе у расхладну витрину и радили по принципу 'за понети'", објашњава Поповићева.

У последњих 15 месеци новоосновано је 11.450 привредних друштава, а угашено 8.600 старих. У истом периоду основано је 38.400, а затворено 26.600 предузетничких радњи.

"Можемо да кажемо да је претходна година, иако изазовна, била успешна за нашу привреду. Ми смо констатовали и кроз билтене да је наша привреда повећала и профитабилност и број запослених и финансијске капацитете", наводи Милан Лучић, директор Агенције за привредне регистре.

Многи предузетници су у тренутку избијања пандемија пријавили прекид обављања делатности, што је аутоматски значило да престају све њихове обавезе према држави. По укидању ванредног стања део њих наставио је да ради.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара