Читај ми!

Помама за електричним аутомобилима, само у Кини за годину дана никло 70 фабрика

Корона је променила размишљање купаца аутомобила. После 2020. број електричних аутомобила на улицама премашио је десет милиона, а највећи раст у продаји забележен је у Европи која је претекла Кину по броју купљених електричних аутомобила. У томе посебно предњаче нордијске државе.

Током 2020. продаја електричних возила била је отпорна на кризу и порасла је за чак 41 одсто у односу на претходну годину. Поред тога, продаја електричних аутомобила достигла је рекордни број од три милиона продатих возила у једној години, а у Кини је за само годину дана никло 70 нових фабрика електричних возила.

У Скандинавији, која планира подводне ауто-путеве, биће дозвољена само електрична возила, јер се тиме штеди на вентилацији тунела, а нематеријалне субвенције остају на снази до 2025. године.

"Страх купца је видљив, нико не жели да за две до три године буде ограничен да својим аутомобилом не може у центар града, зато се купују електрична или плаг-ин возила градског домета. Њих има на стању и не чекају се дуго, а списак бенефиција је дугачак", указује Олегус Калеа из "Дајмлер корпорације".

У Европи је у прва три месеца ове године продато два и по пута више електричних аутомобила него у истом периоду 2020.

"Владе сада треба да раде на постављању основа које ће омогућити брже усвајање електричних возила тако што ће искористити пакете за економски опоравак да инвестирају у производњу батерија и развој широке мреже инфраструктуре за пуњење ове врсте возила", истиче Фатих Бирол из Агенција за енергетску ефикасност.

Према тренутно важећим политикама и трендовима, укупан број електричних возила на светским путевима достигао би 145.000.000 до 2030. године, док би уз амбициозније циљеве у борби против климатских промена број електричних возила у наредних десет година могао достићи двеста тридесет милиона.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије