Читај ми!

Фондација "Ана и Владе Дивац" помаже онима којима је пандемија додатно угрозила животне услове

Скоро годину дана живимо са пандемијом и наш начин живота се много изменио. Фондација "Ана и Владе Дивац" се труди да својим пројектима помогне онима који су угрожени, а којима је пандемија коронавируса додатно погоршала животне услове. Из фондације наводе да су, захваљујући донаторима и партнерима, успели да допреме неопходну помоћ најугроженијима, а да су се захтеви за помоћ удвостручили.

Миљана Керчу из Фондације "Ана и Владе Дивац" рекла је да је искуство те фондације, за 13 година постојања, показало да су људи у Србији, али и у дијаспори, хумани и да се сви укључују када је најтеже.

Подсетила је на многе ванредне ситуације, попут поплава 2014. године и мигрантске кризе, али напомиње да се нису суочили са изазовом као што је пандемија коронавируса.

"Заиста невероватно искуство, много рада, али и резултата. Оно што смо видели је да су се укључили људи који и иначе раде. Ми радимо са компанијама, са великим донаторима, са индивидуалним донаторима. Све се то дуплирало, тако да смо сви заједно успели да најугроженијим грађанима бар мало ублажимо кризу", навела је Миљана Керчу током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Навела је да су акције Фондације "Ана и Владе Дивац" обухватиле обезбеђивање неопходне помоћи за групе које су иначе угрожене и којима је и иначе потребна помоћ – стари, сиромашни, особе са инвалидитетом, корисници народних кухиња, људи са улице.

"Гледали смо да у помоћ укључимо људе који су ван система, који нису обухваћени социјалном помоћи. То смо урадили у више градова Србије. Поделили смо 10.000 пакета помоћи са храном и хигијенским средствима. Такође, више од 26.000 оброка отишло је у народне кухиње", навела је Миљана Керчу.

У помоћ се укључили и мигрантски центри 

Додала је да су помагали и мигрантским центрима који су се такође укључили у хуманитарне акције тако што су шили заштитне маске и волонтирали.

Миљана Керчу је истакла да су и млади показали вољу, спремност и дисциплину да помогну и навела да постоји и "Дивац стипендија" у коју су укључени средњошколци који су материјално угрожени.

Они су се, како наводи, укључили у организације Црвеног крста у својим градовима и помагали око испоруке пакета старим људима на кућне адресе, а држали су и онлајн часове за школарце.

"Морам да нагласим да имамо више пројеката где се бавимо активизмом младих. Иако су млади у Србији до 30 година, много њих је у незавидној ситуацији, у смислу да су незапослени, али они ипак на све начине покушавају да помогну онима који су угроженији од њих", истакла је Миљана Керчу.

Додала је да је током пандемије помоћ била најпотребнија угроженим категоријама грађана, које су и иначе у невољи, као што су особе са инвалидитетом и њихове породице, самохрани родитељи, старачка домаћинства, ромске породице и оне породице које су се издржавале захваљујући сезонским пословима.

Број захтева за помоћ се удвостручио од почетка епидемије 

Миљана Керчу је навела да се фондацији редовно јављају људи којима је потребна помоћ, а да се број тих порука удвостручио од почетка епидемије коронавируса у Србији.

"Захваљујући донаторима, компанијама, међународним организацијама, амбасадама, ми смо се сви удружили. Такође, наша дијаспора и спортисти. Највише су потребе које се тичу хране, хигијене. Наравно, често људи кажу 'немамо пара да платимо струју'. Ту не можемо да помогнемо, али оно што можемо, то радимо", казала је Керчу.

Навела је да фондацији, између осталих, помажу компанија "ИКЕА", амбасада Норвешке и УСАИД и да су им они помогли да остваре пројекте за хуманитарну помоћ током пандемије.

"Такође, морам да споменем и спортисте. Владе Дивац и Сакраменто Кингс, као и други спортисти, који су се укључили за неопходну медицинску помоћ, за респираторе", истакла је Миљана Керчу.

У помоћ се укључила и дијаспора 

Додала је да и дијаспора помаже, као и то да су две девојке из Њујорка, уз административну помоћ фондације, организовале прикупљање новчане помоћи од чега је купљена медицинска опрема за три породилишта у Србији.

Миљана Керчу је навела да је било изазова са више страна, а да је највећи изазов била логистика и организација људи, али да су им у томе помогла цивилна друштва у локалним самоуправама широм Србије.

Истакла је да је у току сумирање резултата године на измаку, али и да помажу средњошколцима у оквиру "Дивац стипендије".

Миљана Керчу је истакла да је у току и акција која се спроводи у сарадњи са "Инфостаном" за помоћ једнородитељским породицама и да ће грађани моћи да уплате новац путем уплатнице која ће се добијати уз рачуне за "Инфостан".

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару