Читај ми!

СРБАТОМ донирао Научном институту за ветеринарство "Нови Сад" опрему за брзо детектовање коронавируса

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије - СРБАТОМ донирао је Научном институту за ветеринарство "Нови Сад" опрему и материјале за брзу детекцију вируса ковид-19 вредну 85.000 евра.

СРБАТОМ је као државни орган, у име Републике Србије, затражио помоћ за опремање лабораторија за пи-си-ар тестирање на коронавирус од Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) која је прихватила захтев у циљу сузбијања ширења вируса, наводи се у саопштењу.

Примопредаја донације чија је укупна вредност око 85.000 евра реализована је у Научном институту за ветеринарство "Нови Сад".

Догађају су присуствовали Бранка Бежанов, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици Града Новог Сада, Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ), др Сава Лазић, директор Научног института за ветеринарство "Нови Сад", др Тамаш Петровић, шеф Одељења за вирусологију Научног института за ветеринарство "Нови Сад".

"Захваљујемо се СРБАТОМ-у што је препознао да Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" може да допринесе брзој дијагностици вируса ковид-19. Међу донацијом коју смо добили налази се изузетно вредна опрема, као што је кабинет трећег нивоа биосигурности који омогућава рад са најопаснијим узрочницима болести, али превасходно за дијагностику вируса ковид-19", навео је др Сава Лазић, директор Научног института за ветеринарство "Нови Сад".

Према његовим речима до сада је на Институту испитано око 12.000 узорака, а сама опрема коју су добили је мултифункционална и помоћи ће у дијагностици вируса и бактерија опасних заразних болести и код домаћих животиња.

Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) Слађан Велинов навео је да је Директорат почетком пандемије иницирао захтев за донацију у виду опреме лабораторијама за пи-си-ар тестирање на ковид-19 од Међународне атомске агенције. 

Истакао је да су до сада опремљене већ три лабораторије са најсавременијом опремом коју Србија до сада није имала, а све у циљу сузбијања коронавируса.

Шеф Одељења за вирусологију Тамаш Петровић навео је да донирана опрема омогућава подизање капацитета Научног института за ветеринарство "Нови Сад" за дијагностиу/детекцију вируса САРС - CoV-2, што значи да је тренутни капацитет лабораторије 300 узорака дневно. 

Од опреме је стигло кабинет нивоа 2 и ниова 3 биосигурности, при чему последњи омогућава рад и са високо патогеним живим вирусима. 

Осим тога, стигао је "REAL TIME пи-си-ар" и пропратна опрема за извођење теста, као и реагенси и потрошни лабораторијски материјали. 

Дониран је и значајнији контигент личне заштитне опреме и опреме за узорковање који омогућава безбедан рад у лабораторији.

СРБАТОМ је осим донације Научном институту за ветеринарство "Нови Сад", опрему доделио Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" и Ветеринарском специјалистичком институту "Краљево" а све у циљу примене нуклеарне технологије за брзо детектовање корона вируса ради контролисања растућег броја заражених. 

Укупна вредност свих донација износи више од 230.000 евра.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару