Уницеф донирао респираторе и протокомере клиничким центрима у Нишу и Крагујевцу

У складу са најновијим развојем епидемиолошке ситуације и потребама здравствених установа, Уницеф је данас испоручио 20 протокомера и четири неонатолошка респиратора Клиничким центрима у Нишу и Крагујевцу.

Кисеонички протокомери су се, заједно са освеживачима ваздуха, показали као најнеопходнији у лечењу великог броја пацијената оболелих од коронавируса. Намењени су за допремање кисеоника из централног довода.

Док најугроженији пацијенти добијају подршку помоћу респиратора, за лакше случајеве пацијената протокомер је основна кисеоничка потпора.

Респиратори за неонатологију који су предвиђени за примену механичке вентилационе потпоре код новорођенчади представљају најновији модел респиратора намењен превремено рођеним бебама, а Србија је прва земља из региона која их је добила.

"Уницеф свакодневно прати и правовремено одговара на растуће потребе здравственог система да се избори са изазовима са којима се суочава", изјавила је Јелена Зајегановић, менаџерка Програма за здравље и развој деце у Уницеф-у.

Др Владан Ћосић, заменик генералног директора Клиничког центра Ниш захвалио је Уницеф-у на значајној подршци

"Од Уницеф-а смо у мају већ добили шест кисеоничких протокомера, пулсни оксиметар и респиратор погодан и за одрасле и децу. Данас смо добили и један респиратор за неонатологију, за наше најмлађе и најосетљивије пацијенте. Ови респиратори су највишег квалитета и могу се користити за инванзивну и неинванзивну терапију кисеоником", изјавио је Ћосић.

Проф. др Емилија Голубовић, руководилац Клинике за дечије интерне болести Клиничког центра у Нишу такође је изразила велику захвалност Уницефу на вредној донацији.

"Овај неонатолошки респиратор је специфичан јер када је пред вама дете које нема ни 1000 грама, а највећи број деце која су сада овде имају 700 и 800 грама, ви морате да учините све да им помогнете. Они су превише захтевни у погледу неге и ови неонатолошки респиратори могу да помогну превремено рођеним бебама. Овај апарат је стигао у правом тренутку", изјавила је Голубовићева.

Проф. др Драган Миловановић, помоћник директора за организацију медицинске логистике Клиничког центра Крагујевац, истакао је значај допремљене медицинске опреме за тај клинички центар.

"Опрема је највишег квалитета и могу је користити сви пацијенти. Рачунамо на снажно партнерство са Уницефом и у месецима који долазе", изјавио је Миловановић.

Уницеф ће донирати и додатне респираторе 

Током наредне недеље, Уницеф ће донирати и додатне респираторе за неонатологију: три Институту за неонатологију и по један Институту за мајку и дете, Универзитетској дечијој клиници Тиршова и Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.

Поред тога, биће испоручено и додатних 30 протокомера здравственим установама у Београду.

Уницеф је упутио апел за набавку додатних количина кисеоничких протокомера који су неопходна опрема за терапију кисеоником свих пацијената којима још није неопходан респиратор.

Компанија "Нордеус" се прва одазвала позиву и донирала средства за набавку 100 протокомера.

Циљ је да се обезбеди 1.000 протокомера који ће бити дистрибуирани здравственим установама у којима су смештени заражени пацијенти.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару