Донација Уницефа, респиратори за девет болница у Србији

Уницеф је испоручио 10 респиратора Клиничком центру Србије, док ће током наредних дана уручити по три Клиничко болничком центру "Звездара" и Клиничком центру Крагујевац, док су по један респиратор добиле Опште болнице у Чачку, Ваљеву, Ужицу, Новом Пазару, Крушевцу и Суботици.

Уницеф је још на почетку кризе реаговао и набавио 50 респиратора за потребе здравственог система у Србији. Данас је Клиничком центру уручено 10 најмодернијих респиратора који су намењени пацијентима свих узраста и здравственог стања и потпуно су компатибилни са нашим здравственим системом.

"Велику захвалност дугујемо нашим донаторима, представницима пословне заједнице која се, упркос бројним изазовима са којима се и привреда суочава, одазвала нашем апелу и помогла да обезбедимо најквалитетнију опрему. Уницеф поклања пажњу сваком појединцу и сва наша подршка усмерена је на очување живота у тешким околностима са којима се сада  суочава цела планета", изјавила је Весна Савић Ђукић, шефица сектора за сарадњу са приватним сектором Уницеф-а у Србији.

Директор Клиничког центра Србије професор др Милика Ашанин изразио је захвалност Уницеф-у за донацију респиратора здравственом систему наше земље.

"Желим да захвалим Уницеф-у на једној изузетно важној донацији. Клинички центар Србије добио је 10 нових најсавременијих Драгер респиратора. Нама је то изузетно важна и неопходна опрема и већ имамо план где ћемо их распоредити у оквиру Ургентног центра. По плану директора Центра за анестезиологију и реаниматологију, пет респиратора иде у Шок Б Ургентног центра, док ће других пет бити распоређено интенистичкој групацији", рекао је Ашанин.

У име Центра за анестезиологију и реанимацију  Клиничког центра, директор, проф. др Небојша Лађевић је такође захвалио Уницеф-у на донацији, и напоменуо  да ови респиратори могу да врше и неинвазивну и инвазивну механичку вентилацију и да ће "свакако бити од помоћи у свакодневном раду".

Уз подршку великог броја донатора, Уницеф је од почетка здравствене кризе проузроковане новим вирусом обезбедио значајан контингент заштитне и медицинске опреме - 50 респиратора, 61 протокомер кисеоника и пулсни оксиметар за најугроженије пацијенте, 71.900 хируршких рукавица, 5.200 заштитних кецеља, 25.116 заштитних огртача, 99.950 хируршких маски, 1.549 скафандера, 5.376 визира, 9.000 маски Н95 за здравствене раднике који су на првој линији одбране од болести.

Хигијенске пакете добило је 16.000 породица у ромским насељима, скоро 4.400 хранитељских породица, 19 резиденцијалних институција и око 2.300 особа у прихватним центрима за избеглице и мигранте.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару