Помоћ Фондација Дивац избегличким центрима

Фондација Ана и Владе Дивац је основана са циљем пружања помоћи избеглим лицима из Хрватске и Босне и Херцеговине, као и интерно расељенима са Косова и Метохије. Многима од њих и данас је потребна наша помоћ. Од 2007. године, Фондација је, заједно са донаторима, обезбедила домове за 730 избегличких и интерно расељених породица које су живеле у колективним центрима.

Домови су обезбеђени кроз изградњу стамбених јединица за социјално становање у заштићеним условима, изградњу монтажних објеката, куповину сеоских домаћинстава и доделу грађевинског материјала за изградњу кућа, као и подршку за развијање сопственог пословања.

Током претходних 10 година у сарадњи са Аеродромом "Никола Тесла" и захваљујући хуманим путницима и индивидуалним донаторима Фондација је обезбедила или обновила 38 кућа за расељена лица са ратом захваћених подручја бивше Југославије.

Фондација Ана и Владе Дивац од почетка мигрантске кризе 2015, поред обезбеђивања директне хуманитарне помоћи ради и на јачању заједништва између миграната и становништва у Србији у локалним заједницама како би заједничким активностима допринели општем добру заједнице и на тај начин се упознали и помогли једни другима.

Међународни дан избеглица, 20. јун. Фондација Ана и Владе Дивац обележава са тренутно активним, двадесет и једним пројектом који унапређују квалитет живота у локалној заједници у Шиду, Обреновцу и Сомбору. У 18 прихватних центара тренутно борави 5.000 миграната а пројектима је обухваћено више од 3.000 људи.

Неформална група „Савесни Грађани" Шид, организовала је у Прихватном центру Шид, еко радионицу којој су присуствовали корисници прихватног центра. Поподне ће неформална група Љубинић у Прихватном центру Обреновац одржати радионицу кувања и ликовну радионицу.

"Наш циљ је да кроз различите видове ликовне културе приближи, како деци из села Љубинић и њиховим родитељима тако и привремено расељеним лицима у Прихватном центру културне различитости. Једини вид активности коју многи мештани Љубинића имају је фолклор. Желимо, пре свега, да деца науче колико има сличности у културама и разбијемо предрасуде о избеглицама у руралним срединама. Деци ове активности много значе и она то исказују сликајући и цртајући на начин на који они виде ситуацију. Морам да изразим велико задовољство сарадњом са мигрантима, а посебно бих истакао њихову посвећеност и жељу за учешћем у радионицама које им бар мало олакшавају и помажу да забораве тешку ситуацију у којој се налазе", изјавио је поводом Међународног дана избеглица, Слободан Радојичић, из фолклорне омладинске групе Љубинић.

Током пандемије ковид 19 Фондација је за три прихватна центра обезбедила хигијенска средства која су била неопходна за 2 месеца, а како су потребе за повећаном хигијеном константне, помоћ у хигијенским средствима потребним за још 2 месеца, биће упућена у 5 прихватних центара.

"Хвала Фондацији Ана и Владе Дивац што нас се сетила на овај дан. Имали смо занимљиву презентацију о екологији и чули корисне информације представљене на забаван начин. Ви сте увек били уз нас и знали да нам помогнете када нам је било најтеже", рекао је Каид из Пакистана (22) поводом еко радионице у прихватном центру Шид.

Корисници прихватних центара шију заштитне маске и тако помажу локалној заједници. Током јула и августа ће заштитне маске које су шили мигранти бити подељене корисницима прихватних центара и локалном становништву.

Додатно је обезбеђено 200 породичних пакета са друштвеним играма за најмлађе којима је пажња најпотребнија.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару