Аустрија помаже Србији у борби против коронавируса

Као део помоћи у борби против коронавируса, Аустрија је донирала Србији пакете са хигијенским средствима.

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг и савезни министар Аустрије за Европску унију и уставна питања Каролин Едштадлер предали су помоћ у присуству министра спољних послова Ивице Дачића и министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић.

Помоћ Развојне агенције Аустрије уручена је у складишту Црвеног крста Србије, a реч је о пакетима са хигијенским средствима.

Како је речено агенцији Танјуг у Црвеном крсту Србије, то је први део помоћи пошто су планирани пакети помоћи и у храни.

Вредност осам тона помоћи, која је данас испоручена, износи 10.000 евра, а добиће је општине трећег и четврте категорије угрожености.

Дачић честитао Аустрији на успешној борби

Ивица Дачић је захвалио Аустрији која, како је рекао, већ годинама упућује хуманитарну помоћ Србији. 

Дачић је подсетио да су Аустријанци 25. априла најавили да ће упутити помоћ Србији и да то сада и реализују.

Изразио је саучешће свим породицама које су током пандемије изгубили своје најближе и приметио да су се Аустрија и Србија успешно бориле са пандемијом.

Честитао је Аустрији која је, како је рекао, једна од најуспешнијих по резултатима у борби са вирусом и истакао да су се две земље међусобно помагале у време пандемије.

"Такође, превезли смо 57 аустријских држављана из Србије у ту земљу и омогућили да више од 2.000 наших држављана дође у Србију", истакао је Дачић.

"Пакети само део помоћи"

Аустријски министар за ЕУ Шаленберг каже да му је драго што је у Србији и да су ти пакети само део помоћи и истиче да се пријатељство Србије и Аустрије не показује само у лепим временима већ и у кризи.

"Солидарност је улагање у заједничку будућност, зато је ЕУ уложила 3,3 милијарде евра помоћи Западном Балкану током кризе са короном", рекао је Шаленберг.

Честитао је Србији на одличним мерама које је предузела у борби са пандемијом.

"Циљ нам је да поново успоставимо слободу путовања у Европи, чим се за то буду стекли здравствени услови. За то је потребно још мало стрпљења када је реч о породицама у Аустрији и Србији које су тренутно раздвојене", казао је Шаленберг.

Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић захвалио је Аустрији на помоћи и рекао да је Црвени крст право место где се показује солидарност између народа и држава.

Иначе, Влада Аустрије донирала је милион евра међународном Црвеном крсту, а део тих средстава биће намењен и Црвеном крсту Србије. 

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару