"Дигитална Србија" и мобилни оператори обезбеђују интернет за ученике из осетљивих породица

Иницијатива "Дигитална Србија" најављује да ће сва три мобилна оператора који су чланови ове непрофитне организације омогућити пет гигабајта бесплатног интернета месечно до краја године за ученике из 424 друштвено осетљиве породице.

Препознајући да су ученици из осетљивих породица у посебно неравноправном положају у времену физичког дистанцирања и образовања на даљину, компаније "Телеком Србија", "Теленор" и "Вип мобајл" удружено ће им помоћи да у овом домену ухвате корак са својим вршњацима.

Идеја за овај облик подршке ученицима из осетљивих група дошла је из Иницијативе "Дигитална Србија" и одмах је прихваћена од стране сва три оператора.

Тим поводом, Филип Банковић, извршни директор за технику "Телекома Србија", нагласио је да је једна од значајнијих улога образовног процеса и то што омогућава друштвену покретљивост, те да је зато јако важно да социјални статус не буде препрека за равноправни приступ образовању.

"Сасвим је извесно да је пандемија и на глобалном нивоу само убрзала процес већег ослањања на дигиталне алате у образовању, тако да ова иницијатива долази у правом тренутку, када је неопходно да направимо нови искорак", рекао је Банковић.

Овом акцијом обухваћена су домаћинства у 28 градова и општина широм Србије - од Бечеја на северу до Бујановца на југу и од Чајетине на западу до Књажевца на истоку земље. У сваком од 424 домаћинства је бар један ученик са приступом мобилном уређају на коме до сада није постојао интернет.

Саша Лековић, извршни директор Технике у "Теленору" истакао је да је период за нама, када се све пребацило у онлајн свет, показао да физичка дистанца не значи нужно и социјална дистанца, уколико смо повезани путем интернета.

"Драго нам је што смо и овај пут били у прилици да се одазовемо позиву Иницијативе Дигитална Србија и за велики број породица у нашој земљи макар мало олакшамо изазовно време у ком се налазимо", нагласио је Лековић.

Мобилни оператори омогућили да обавезно образовање остане бесплатно 

Током епидемије коронавируса, сва три мобилна оператора омогућила су да обавезно образовање у нашој земљи остане бесплатно у сваком смислу те речи и током ванредних околности.

Како се школска настава, поред телевизије, преселила и на интернет, све три компаније престале су да наплаћују саобраћај на највећим образовним интернет платформама као што су Моја школа или портал за учење програмирања Петља.

Главни директор за технику у компанији "Вип мобајл" Ненад Зељковић је истакао да им је задовољство што су кроз још једну иницијативу, заједно са другим операторима, показали спремност да помогну ученицима да неометано користе дигиталне алате у свом образовању.

"Телекомуникације данас представљају један од стубова развоја друштва и драго нам је да као чланови Дигиталне Србије доприносимо његовом развоју и кроз овакве друштвено одговорне пројекте", рекао је Зељковић.

Иницијатива "Дигитална Србија" идентификовала је домаћинства која ће бити подржана кроз ову акцију уз велику помоћ Дечије фондације "Pestalozzi" и Центра за интерактивну педагогију.

Значајан допринос овој иницијативи дале су и друге партнерске организације цивилног друштва. "Pestalozzi" се укључио у ову акцију као организација која је, на основу анализе потреба ученика и школа, набавила на стотине таблета, штампача и другог потребног материјала.

"Ово је мали део проблема који решавамо, али допринос није занемарљив када говоримо о стављању основаца и средњошколаца из друштвено осетљивих породица у равноправан положај с њиховим вршњацима, поготово у време када је интернет незаобилазна ствар у образовању сваког младог човека. Ова акција, у коју смо се са задовољством укључили, значајна је допуна свакодневних напора свих организација и установе које сарађују са нама," закључила је Славица Кијевчанин, директорка канцеларије домаћег представништва швајцарске Дечије фондације "Pestalozzi". 

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару