ЕУ донирала Србији 100 концентратора кисеоника

Здравствене установе добиће додатну помоћ у виду 100 концентратора кисеоника, који су данас стигли у Србију као део пакета помоћи Европске уније. Намењени су терапији кисеоником у болничком лечењу, смањујући стопу смртности од хипоксемије код пацијената с ковидом 19 дијагнозом.

"У оквиру пакета хитне помоћи коју је обезбедила ЕУ до сада смо испоручили контејнере за тријажу пацијената и маске, а данас и концентраторе кисеоника који треба да омогуће помоћ најтежим пацијентима са озбиљним респираторним проблемима док у наредном периоду очекујемо и респираторе, мониторе и другу медицинску опрему", изјавила је министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

Током априла Србија је већ добила 800.000 заштитних маски, 300 бесконтактних термометара и 100, потпуно опремљених, тријажних контејнера који се постављају широм Србије, као део подршке од 15 милиона евра за реаговање у ванредним ситуацијама.

Додатна медицинска опрема се очекује да стигне у наредним данима, укључујући реагенсе за тестове, респираторе и мониторе интензивне неге.

"Нашом подршком у реаговању на ванредне ситуације у Србији помажемо подједнако и медицинским радницима и пацијентима. Након маски и тријажних контејнера, усмерених на заштиту оних на првој линији борбе против ковида, овај део помоћи усмерен је на смањење стопе смртности међу пацијентима са ковид дијагнозом, јер је кисеоник један од кључних делова њихове терапије. Поред тога, ови концентратори могу бити корисни и након завршетка тренутне корона кризе, јер се могу генерално користити у клиничкој терапији", рекао је Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Наводи да од почетка кризе није прошао готово ни један дан без критичне медицинске опреме коју је ЕУ превозила или купила и која је дата српским здравственим установама и угроженим заједницама.

"Поносан сам на непосредну помоћ коју пружамо захваљујући пакету за хитно реаговање за Србију, у износу од 15 милиона евра, који финансира Европска унија. Оно што сада сви ишчекујемо је окончање ове кризе како би Србија брзо могла да се врати свакодневици и посветимо се економском опоравку", истакао је Фабрици.

Од избијања кризе ковид 19, Европска унија скоро свакодневно пружа подршку Србији, укључујући финансирање транспорта медицинске опреме, укупне вредности седам милиона евра, у реализацији канцеларије Програма Уједињених нација за развој, као и набавку потребне медицинске опреме у вредности од скоро пет милиона евра, која се спроводи у сарадњи са канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге у Србији.

Министарство за европске интеграције саопштава да у сарадњи с делегацијом ЕУ и УНОПС-ом наставља активности које су усмерене на набавку неопходне медицинске опреме и материјала који треба да обезбеде заштиту медицинских радника и најбољу негу пацијената у здравственим установама. 

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару