Лекарска комора Србије донира више од 46 мииона динара за борбу против коронавируса

Одлуком Скупштине Лекарске коморе Србије, опредељена су средства за донацију и помоћ у борби против Ковида-19 у висини од 46.455.000 динара.

Лекарска комора Србије је у могућности да у тренутку највећег изазова пред којим се наше здравство нашло у новијој историји, помогне колегама и друштву, захваљујући одговорним, рационалним и економичним пословањем у претходним годинама, саопштено је из те коморе.

"Резултати анкете о оцени тренутне ситуације, коју је Лекарска комора Србија спровела међу својим члановима у последњој недељи марта, указали су нам на конкретне потребе и очекивања лекара. Као најчешћи захтеви навођени су: свеобухватније тестирање лекара и заштита на раду. На основу тога, Одлуком Скупштине Лекарске коморе Србије, опредељена су средства за донацију и помоћ у борби против Ковида-19 у висини од 46.455.000 динара", наводи се у саопштењу.

Средства ће бити расподељена здравственим установама у Србији, тако што ће свака здравствена установа, медицински факултет, приватна пракса добити средства, пропорционално броју запослених лекара, за шта је, према евиденцији о броју запослених лекара у Србији којом располаже Лекарска комора Србије, издвојено 31.455.000 динара.

Средства ће, како се додаје, бити донирана директно здравственим установама преко регионалних лекарских комора са циљем да се лекарима обезбеди неопходна лична заштитна опрема.

Лекарска коморе Србије уплатиће и 15 милиона динара на посебан наменски рачун Владе РС за набавку тестова и друге опреме за борбу против Ковида-19 за лекаре у виду донације.

Привременим болницама у Београду (Сајам), Нишу (Чаир) и Новом Саду (Сајам) се опредељује износ од по 100.000 динара за сваку привремену болницу, у циљу помоћи за набавку потребне опреме и средстава.

"Лекарска комора Србије обезбедила је и финансијска средства за директну подршку лекарима и њиховим породицама. Свим лекарима, нашим члановима, који су оболели и хоспитализовани због инфекције Ковидом-19, преко регионалних лекарских комора биће исплаћена једнократна донација у износу од 30.000 динара", напомиње се у саопштењу.

Скупштина Лекарске коморе Србије донела је и посебну одлуку о исплати једнократне донације породици лекара, преминулог од последица болести изазване Ковидом-19, у висини од 100.000 динара, са рачуна регионалне лекарске коморе, у коју је лекар уписан.

"Лекарска комора Србије је поносна на изузетну посвећеност и преданост коју сви лекари улажу радећи свој посао и што показујемо да је лекарска професија у Србији на висини задатка увек када је најтеже и да наши грађани увек могу да рачунају на нас када им је потребно", истиче се у саопштењу.

петак, 19. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару