Читај ми!

Трећи протест испред РИК-а, "Србија против насиља" тражи поништавање избора на свим нивоима

Протест грађана на позив листе "Србија против насиља" одржан је и вечерас испред седишта РИК-а. Један од лидера коалиције Мирослав Алексић поручио је да ће њихови правници у телима за спровођење избора, пре свега у РИК-у, тражити поништавање избора на свим нивоима.

Протест грађана, на позив листе "Србија против насиља", почео је око 18 часова испред зграде Републичке изборне комисије.

Присуствовали су представници коалиције "Србија против насиља" Радомир Лазовић, Павле Грбовић, Небојша Зеленовић, Здравко Понош, Роберт Козма, Александар Јовановић Ћута, Срђан Миливојевић, а из зграде парламента изашли су Мариника Тепић и Мирослав Алексић.

Окупљенима се обратио Мирослав Алексић, који је рекао да ће њихови правници који се налазе у телима за спровођење избора, пре свега у РИК-у, тражити поништавање избора на свим нивоима.

"Најмасовније малверзације су се дешавале у Београду, али и у осталим местима широм Србије", тврди Алексић.

Активисти су на протесту затражили од Министарства државне управе и локалне самоуправе да отвори бирачке спискове, како би се уклонили, како истичу, "фантомски бирачи".

Поручили су да је рок за одговор понедељак у 12 сати, када ће, уколико одговор до тада не стигне, бити блокиране две тачке у Београду од 12 до 18 часова, не откривајући о чему се ради.

Нови протестни скуп испред РИК-а најављен је за четвртак у 18 сати.

Из коалиције "Србије против насиља" су раније најавили да ће употребити сва законска средства за поништење парламентарних и локалних избора у Београду, јер, како тврде, имају доказе о изборној крађи, које су доставили Републичкој и Градској изборној комисији, а обратиће се и Уставном суду.

Мариника Тепић, једна од носилаца листе, рекла је да се осећа добро и да наставља штрајк глађу који је почела у понедељак на првом протесту.

Тепићева је јуче рекла за РТС да сви који су окупљени испред РИК-а, као и они као народни посланици, траже поништавање избора зато што су, како је навела, "избори покрадени".

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић, на седници тог тела раније данас, изјавио је да РИК није надлежан, нити може поступати по поднетом захтеву дела опозиције о понављању избора у Београду.

Листа "Шабац против насиља" захтева поништавање избора у Шапцу

Коалиција "Шабац против насиља - Небојша Зеленовић'' саопштила је да захтева поништавање локалних избора у Шапцу.

Наводе да је, "због великог броја и тежине неправилности у свим фазама изборног процеса, како би била заштићена изборна воља грађана, коалиција поднела приговор Градској изборној комисији у Шапцу којим тражимо поништавање и понављање избора на свим изборним местима".

Такође, како наводе, биће поднете и кривичне пријаве надлежним органима, због фалсификовања бирачког списка и кривичних дела против изборних права.

"У поступку спровођења избора за локални и републички парламент у граду Шапцу, утврђен је велики број неправилности, како у предизборном процесу, тако и на сам дан гласања", наводи се у саопштењу.

Понављање избора тражи се и у Крагујевцу

Коалиција "Уједињени против насиља - Нада за Крагујевац" и "Нова снага Крагујевца - Никола Неић" поднели су вечерас приговор Градској изборној комисији и затражили понављање локалних избора у Крагујевцу, уз образложење да су се одвијали, како тврде, у нерегуларној атмосфери.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара