Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 17

Kонвенција листе "Ивица Дачића - премијер Србије" у Љубовији; Коалиција "Србија против насиља" посетила Лесковац

Седамнаести дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији. РИК је до сада прогласио девет листа. Касније су расписани и покрајински избори, тако да странке и на том нивоу сакупљају потписе. ПИК за сада прогласио једну листу.

Зукорлић: Ми хоћемо да се бавимо пројектима

Носилац листе "Уједињени за правду СПП-ДСХВ" Усаме Зукорлић, данас је, на представљању програма странке потенцијалним бирачима у иностранству, изјавио да се та странка бави пројектима како би се дијаспори омогућило да инвестира у земљу.

"Ми хоћемо да се бавимо пројектима", рекао је Зукорлић у Франкфурту, на састанку са Бошњацима из Србије, и додао да се то чини како, када буду одлучили да се врате, не би осећали никакав терет, већ да имају домаћине који ће их позвати да "инвестирају и граде Санџак, као што су градили Франкфурт и Немачку".

Како се наводи у саопштењу СПП, он је протекле седмице одржао састанке са Бошњацима у Франкфурту и Штутгарту, а овог викенда у Бечу и Минхену, где је их је позвао да гласају на предстојећим изборима у Србији 17. новембра.

Ако не могу да дођу у земљу, додао је, то могу учинити у амбасадама и конзулатима  Републике Србије.

Он је подсетио да је листа "Уједињени за правду СПП-ДСХВ", која на изборима наступа под редним 8, за градоначелника Новог Пазара кандидовала Едина Ђерлека.

Опширније Краће

РИК: Коалицији за мир и толеранцију недостаје 63 потписа за проглашење листе

Републичка изборна комисија (РИК) данас је Коалицији за мир и толеранцију наложила да, како би изборна листа те коалиције била проглашена, у наредних 48 сати отклони недостатак и достави 63 правно ваљане оверене изјаве подршке грађана, колико јој недостаје до законских 5.000.

На 21. седници РИК-а констатовано је да листа "Заједно за будућност и развој - Коалиција за мир и толеранцију" има 4.937 валидних потписа подршке, од предатих 6.093.

Коалицију чине странка За будућност и развој, Бошњачка грађанска странка, Странка Црногораца, Влашка народна странка, Грађански савез Мађара, Демократска заједница Хрвата, Грађанска странка Грка Србије, Војвођански покрет, Толеранција Србије, Савез Југословена, Унија женске ромске мреже и неромске мреже Србије и Унија банатских Румуна.

Опширније Краће

ПИК: Предата Изборна листа Руска странка – Срби и Руси браћа заувек!

Покрајинска изборна комисија примила је Изборну листу Руска странка – Срби и Руси браћа заувек!, коју је поднела Руска странка, а коју је подржало 2.409 бирача.

Поднет је и предлог да се Изборној листи Руска странка – Срби и Руси браћа заувек! утврди положај изборне листе националне мањине – националне заједнице.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе у року од 48 часова од њеног подношења.

Опширније Краће

Покрајинској изборној комисији предата изборна листа Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка

Покрајинска изборна комисија саопштила је да је примила изборну листу Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка, коју је поднела Српска радикална странка, а коју је подржало 5.933 бирача.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе у року од 48 часова од њеног подношења.

"Српска радикална странка се од свог оснивања залаже за унитарну српску државу, која подразумева један парламент, једну владу и једног председника, без аутономних покрајина. Аутономија Војводине нема историјско утемељење нити економско оправдање и увек је потенцијална клица сепаратистичких тежњи. Српска радикална странка се залаже за суштинску, дубинску децентрализацију државне управе и пренос надлежности са централног нивоа на ниво локалних самоуправа", истакао је Ђурађ Јакшић, први на листи кандидата и председник Извршног одбора Српске радикалне странке.

Фото: Српска радикална странка
Опширније Краће

Кандидати с листе "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-Београд не сме да стане" разговарали с омладином

Кандидати са листе "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Београд не сме да стане“, Весна Видовић и члан Главног одбора СНС Михаило Јовановић, разговарали су са омладином Београда о положају младих у Србији, у ИТ сектору, али и о подршци коју добијају од председника Александра Вучића да се укључе активније у политику.

Видовићева је истакла да СНС гради Београд и Србију по мери младих их позвала их да 17. децембра подрже ту листу.

"Радимо на томе да додатно проширимо научно-технолошке паркове, изградњом два нова. СНС даје шансу младима, па смо тако кроз програм `Моја прва плата`, омогућили да више од 20.000 младих добије прилику за своје прво запослење“, рекао је Михаило Јовановић.

Служба за информисање СНС ГО Београд
Опширније Краће

НАДА: Неопходне озбиљне реформе у друштву, нарочито здравству

Председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић изјавио је да је неопходна реформа здравства, за које се издваја велики новац, а није ефикасно.

"Четири милијарде евра годишње се издваја за здравство, а опет није довољно ефикасно. Зашто? Зато што нема контроле утрошка тих средстава, зато што се и ту одлива невероватна свота из буџета у приватне џепове, кроз набавку скупих лекова и медицинске опреме", рекао је Јовановић на трибини у Смедереву.

Он је додао да се земља мора боље уредити и да је потребно изборити се са корупцијом, спровести децентрализацију и променити политички систем, наведено је у саопштењу Информативне службе коалиције НАДА.

Опширније Краће

Бошко Обрадовић: Бесплатни уџбеници за све ђаке у Србији

Три су конкретне мере за реформу српског образовања по доласку Националног окупљања на власт, изјавио је Бошко Обрадовић, испред изборне листе број 4 — Мулица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - државотворна снага - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери.

Прва мера су, како је навео Обрадовић, бесплатни уџбеници за све ђаке у Србији, а не само за децу у Београду или неколико других локалних самоуправа.

Истакао је да ће друга мера бити - 20.000 динара за сваког ђака у Србији 1. септембра, као подршка породицама које су социјално угрожене.

Обрадовић је као трећу меру у реформи образовања навео изградњу стамбених насеља за просветне и здравствене раднике, чиме би их, како је рекао  "задржали у Србији, а не да одлазе у иностранство".

Опширније Краће

Коалиција "Србија против насиља" у Лесковцу

Борко Стефановић, кандидат за народног посланика коалиције "Србија против насиља" и заменик председника Странке слободе и правде истакао је у  Лесковцу "да 17. децембра гласамо за заустављање насиља и неизвесности које су темељ власти СНС-а".

"Неће више Лесковац и југ Србије бити место из кога се бежи и где влада беда и страначки притисци", поручио је Стефановић. 

Присутнима се обратио и Душан Никезић, потпредседник Странке слободе и правде и кандидат испред коалиције "Србија против насиља" за народног посланика.

"Разговарали смо са грађанима Лесковца на зеленој пијаци, у продавницама, на улици и сви нам кажу исто: све је толико поскупело, и храна и струја и огрев и комуналије, да не може да се преживи до краја месеца. Људима у Лесковцу, као и у целој Србији је доста стрепње и неизвесности, са којом дочекују сваки дан, од одласка у продавницу до слања деце у школу" рекао је Никезић.

Информативна служба ССП
Опширније Краће

Орлић: Снажним кораком треба да наставимо заједно ка будућности

Кандидати листе "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане“ Владимир Орлић и Татјана Мацура посетили су породицу Софронијевић у Кнежевцу, која одгаја три студента.

Орлић је нагласио да Србија води рачуна о свим својим грађанима.

"Сви данас имају једнаке шансе, свака наша породица, свака мајка, свако дете у Србији. Многи људи нам се враћају из иностранства данас, јер виде добру перспективу у својој земљи“, рекао је Орлић и додао да о"длучним, снажним кораком треба да наставимо заједно ка будућности, јер Србија не сме да стане".

Татјана Мацура истиче да подршком њиховој листи народ даје шансу оним људима који су својим знањем, капацитетом и вештинама "показали да је дијалог у Србији могућ, дијалог којим се долази до реформи које воде до бољег стандарда свих наших грађана".

Опширније Краће

Предизбирна конвенција листе "Ивица Дачића - премијер Србије" у Љубовији

Листа "Ивица Дачић - премијер Србије" одржала је предизборну конвенцију у Љубовији.

"Социјалистичка партија Србије је у Љубовији одувек имала најбољи резултат јер су идеје социјализма и патриотизма уписане у ДНК грађана овог краја. И даље су запосленост, здравство, образовање, култура, безбедност, сигуран и достојанствен живот сваког грађанина Србије основна начела која су одувек и заувек једине и праве вредности за које се бори СПС", рекао је Ивица Дачић у обраћању на предизборном скупу у Љубовији.

Поручио је и да постојање Републике Српске нико не сме да угрожава, као што не сме да се угрожава ни живот Срба на Косову и Метохији.

"Косово јесте Србија, Србија јесте Косово. И ово није питање о којем СПС прича у предизборној кампањи, већ питање са којим ја живим и за које се борим сваки дан, сигуран у чврст став Србије који се неће сломити под међународним притисцима и претњама", поручио је Дачић.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је девет листа: "Александар Вучић – Србија не сме да стане", "Ивица Дачић премијер Србије", "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка", изборну листу коалиције Српског покрета Двери и Српске странке Заветници "Национално окупљање – државотворна снага", листу "Др Милош Јовановић – НАДА за Србију", листу Савеза војвођанских Мађара, листу коалиције "Србија против насиља", листу "Усаме Зукорлић – Уједињени за правду – СПП–ДСХВ" и листу "СДА Санџака Др Сулејман Угљанин".

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио за сада једну изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане".

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

петак, 01. децембар 2023.
20° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке