Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 16

Проглашена листа “Александар Вучић – Војводина не сме да стане“; Тепићева: Закон о спречавању корупције високих функционера је спреман

Шеснаести дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији. РИК је до сада прогласио девет листа. Јуче су расписани и покрајински избори, тако да странке и на том нивоу сакупљају потписе.

Тепићева: Закон о спречавању корупције високих функционера је спреман

Мариника Тепић са изборне листе "Србија против насиља" рекла је на конвенцији у Нишу да све оно лоше што се дешава у Србији стаје у две речи, а то су криминал и корупција.

“И последице криминала и корупције се осећају у свим порама живота, и кроз неправду, и кроз неједнакост, и кроз осиромашење грађана, и кроз мање новца за плате, пензије, лекаре, медицинске сестре, наставнике, учитеље, рударе, пољопривреднике. Питање корупције је и питање безбедности", навела је Тепићева.

Једна од носилаца листе "Србија против насиља" је поручила да постоји страх да пошаљемо дете у школу не само зато што му неки криминалац може наудити, већ и због страха што ће сутра тог криминалца штитити и заштитити неки корумпирани полицајац или политичар.

Тепић је рекла да ће због тога ова коалиција имати нулту толеранцију на корупцију и криминал.

“Први задатак нам је да ослободимо правосуђе, да тужилаштво буде самостално са својом тужилачком полицијом. И да професионалци попут инспектора Миленковића и Митића буду ти који ће водити нашу полицију, а не они који их прогањају зато што су открили највећу фабрику дроге у Европи", навела је Тепић.

Истиче да је Закон о спречавању корупције високих функционера спреман, као и да ни председника “мандат до 2027 године неће спречити да одговара по овом закону“.

Грађанима је поручила да 17. децембра имају прилику да гласају за тај закон, истичући да се не сме дозволити да “поново неке мајке плачу кад своју децу испраћају у неке нове сукобе и ратове“.

““Ми желимо нормалан живот у Србији који смо сви заборавили јер смо навикли да је ненормално - нормално. Е па није! 17. децембра је крај ненормалности“, навела је Тепић.

Опширније Краће

ПИК: Предата изборна листа "Ивица Дачић – премијер Србије"

Покрајинска изборна комисија примила је данас, 17. новембра 2023. године, у 18 часова изборну листу Ивица Дачић – премијер Србије, коју је поднела Коалиција Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија, а коју је подржало 5.932 бирача.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе у року од 48 часова од њеног подношења.

Опширније Краће

ПИК: Проглашена изборна листа “Александар Вучић – Војводина не сме да стане“

На седници 17. новембра Покрајинска изборна комисија је прогласила изборну листу “Александар Вучић - Војводина не сме да стане“, под редним бројем 1.

Ту листу поднела је коалиција Александар Вучић – Војводина не сме да стане, за изборе за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине расписане за 17. децембар 2023. године.

Комисија је након проглашења изборне листе донела Решење о именовању члана и заменика члана у проширени састав Покрајинске изборне комисије, с обзиром на то да је подносилац наведене Изборне листе предложио 120 кандидата, односно најмање половину кандидата од укупног броја посланика који се бира.

Опширније Краће

Парламентарне изборе у Србији који су заказани за 17. децембар надгледаће 30 дугорочних посматрача, који ће пратити цео изборни процес у земљи, као и 250 краткорочних који ће бити задужени да нагледају активности на дан избора, изјавио је шеф мисије Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) за посматрање избора Алберт Џонсон.

Опширније Краће

СВМ: Приоритет останак грађана на селу

Као приоритет за Савез војвођанских Мађара је останак грађана на селу.

"Они имају идеју, али ако немају довољно средства налазе начин како са републичког и покрајинског нивоа тако и из фондације Просперитати Мађарске ладе, ако су пољопривредни произвођачи или мала предузећа и фирме не налазе начин да оду одавде већ да остану и развију идеје," каже  Елвира Ковач из „Савеза војвођанских Мађара - за нашег председника, за нашу заједницу, за будућност".

Опширније Краће

Увид и промене у Јединственом бирачком списку у Новом Саду до 1. децембра

Покрајинска изборна комисија (ПИК) одлучила је да ће се на изборима за посланике Скуштине Војводине, расписане за 17. децембар, гласати на листићима сиве боје, док ће контролни лист за проверу исправности гласачке кутије бити штампан на папиру резедо боје.

ПИК је утврдио и роковник за вршење изборних радњи, по коме изборне листе са овереним изјавама подршке грађана могу да се поднесу до 26. новембра у поноћ, што значи да учесници на изборима за то имају још девет дана.

За кандидатуру на покрајинским изборима потребно је да изборну листу својим потписом, односно изјавом, подржи најмање 4.000 грађана.

Изборним листама националних мањина потребно је 2.000 оверених изјава бирача.

На основу роковника, рок за утврђивање и објављивање збирне изборне листе је 1. децембар, а решење о закључењу бирачког списка мора се донети најкасније 15. дана пре дана избора односно 1. децембра.

Како је саопштено из новосадске скупштине, увид у део Јединственог бирачког списка врши се уношењем јединственог матичног броја грађана у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак, и да ли су уписани подаци тачни.

Захтеве за промене у делу Јединственог бирачког списка, грађани са пребивалиштем на територији Града Новог Сада, као и интерно расељена лица, могу поднети Градској управи за опште послове Града Новог Сада, до закључења бирачког списка односно до 1. децембра 2023. године у поноћ. Од 2. до 14. децембра, упис, брисање, измене и допуне или исправке бирачког списка обављаће се на основу решења Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Бирачка места биће одређена и објављена најкасније 26. новембра.

Изборна тишина, као и за парламентарне и локлане изборе, почиње 14. децембра у поноћ и траје до затварања бирачких места 17.децембра у 20 часова.

Резултати покрајинских избора утврђују се и достављају изборној комисији до 18. децембра у 8.00 часова, 12 сати од затварања бирачких места.

Опширније Краће

Дачић: Млади су центар политичког одлучивања

На изборној конференцији Социјалистичке омладине Београда изабрано је ново руководство овог органа, а младима се обратио лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, који је том приликом истакао значај малдих људи у политичком животу и рекао да је омладински активизам потребан.

"Ви треба да окупите што шири покрет младих људи. Треба вам активизам, требају идеје и треба руководство које ће да вам отвори врата. Хоћу да вас видим са мном заједно у борби, поред мене. У овом случају, борба за младу генерацију, за њен бољи положај и патриотизам. Нема одустајања од патриотизма. И млади и стари", поручио је Дачић, саопштено је из СПС.

Он је оценио да у изазовним временима која долазе активизам младих људи од великог значаја. "Веома сам поносан на младе у Социјалистичкој партији Србије, на њихово образовање, идеје и спремност за политичку борбу. Пред нама су изазовна времена, потребан нам је активизам да пронађемо одговоре на горућа питања које млади људи свакодневно постављају", рекао је Дачић.

На изборној конференцији изабран је нови председник омладине Београда Лазар Шврака, а присуствовали су кандидат за градоначелника Београда Тома Фила, председник градске организације СПС Београд Никола Никодијевић, функционери СПС-а Александар Антић и Вања Вукић и председник Социјалистичке омладине Србије Угљеша Марковић.

Опширније Краће

Милица Ђурђевић Стаменковски посетила је Бундестаг

Прва на листи коалиције Национално окупљање, Милица Ђурђевић Стаменковски, посетила је Бундестаг на позив Алтернативе за Немачку, најјаче суверенистичке опозиционе странке у тој земљи која је у марту ове године затражила да Немачка повуче признање тзв. Косова, саопштено је из Српске странке Заветници.

Опширније Краће

ПИК: Предата изборна листа "Александар Вучић - Војводина не сме да стане"

Представници коалиције "Александар Вучић - Војводина не сме да стане" предали су Покрајинској изборној комисији (ПИК) изборну листу за учешће на изборима у Војводини који ће се одржати 17. децембра заједно са републичким и локалним. Уз изборну листу "Александар Вучић – Војводина не сме да стане", достављено је и 7.079 потписас бирача који је подржавају.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе, која је поднета синоћ, у року од 48 часова. Избори за Скупштину Војводине расписани су јуче поште је донета одлука о распуштању покрајинског парламента.

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је синоћ, током сакупљања потписа за ту изборну листу у Старој Пазови, да је апсолутно убеђен да ће изборна листа "Александар Вучић - Војводина не сме да стане" бити победничка листа на покрајинским изборима 17. децембра, иако је, како је рекао, многи потцењују.

"Та листа гарантује равномерни развој Војводине, неотуђивог дела Србије, добар програм, одличне људе, веру у извеснију и сигурнију будућност за овај део Србије, за нашу Војводину", рекао је Вучевић.

Додао је да зна да је СНС у последњих осам година постигла одличне резултате, али да грађане занима будућност.

"У наредном периоду нудимо даље јачање економије и Војводине, очување њене културне баштине. Очување, на понос свих, њене разноликости, јер то није мана, већ врлина. Поносни смо на све народе који живе у Војводини и то је дубоко укорењено међу грађанима и нешто што нико не може да отргне", поручио је Вучевић.

Опширније Краће

Ђурковић (НАДА): Косово и Метохија ће увек бити у саставу Србије

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС, одржала је трибину у Лесковцу са које је пуковник у пензији Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, поручио да ће Косово и Метохија увек бити у саставу Србије и да о њеном статусу мора да се пита Устав Србије, Резолуција 1244 СБ УН, али и борци који су учествовали у њеној одбрани током НАТО агресије.

"Нико нема право да у наше име отме део територије Србије, да је жртвује зарад свог ситног интереса и предаје у руке окупатору који хоће да отме њене ресурсе и нашу слободу. Пре него што то учини, мора да Устав Србије стави ван снаге, као и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, али и да пита оне и њихове породице који су од Гуригата до Маја Главе, коте Ц4, на Кошарама и на Паштрику оставили своје животе и рекли ово је наша земља, граница је крвљу исписана и то је Србија и то је Косово и Метохија у њеном саставу и нигде другде не може ни бити", изјавио је потпредседник ПОКС-а и народни посланик коалиције НАДА Љубинко Ђурковић.

Опширније Краће

Гујон (СНС): Србија је данас на раскршћу путева

Кандидат са листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане“ Арно Гујон, заједно са потпредседницом Главног одбора СНС-а Иреном Вујовић, посетио је породицу Пејушковић и разговарао са најстаријим члановима породице.

"Србија је данас на раскршћу путева – или ће Србија да настави да иде напред, да се развија, да буде поносна на себе, на своју историју, уз јаку веру у своју будућност или ће Србија да стане и да се врати уназад, у време када се стидела својих хероја, од Паштрика до Кошара, када се стидела својих страдалника, од Јасеновца до НАТО бомбардовања“, рекао је Гујон.

Поновио је да је данас "Србија поносна и самоуверена, те да је то наша отаџбина, отаџбина наше деце, наших унука и целог српског народа, ма где да живи, и зато 'Александар Вучић – Србија не сме да стане'".

Опширније Краће

Дамњановић: Обезбедићемо све потребне услове за рад тржишних инспектора

Потпредседник Српске радикалне странке (СРС) и кандидат за народног посланика Миљан Дамјановић изјавио је да је стандард грађана приоритет његове странке и поручио је да ће СРС обезбедити све потребне услове за рад тржишних инспектора.

“Животни стандард грађана је наш приоритет. Обезбедићемо све потребне услове за рад тржишних инспектора како би се спречио монопол и јавашлук у одређивању цене финалног производа у трговинским ланцима, посебно страним. Разбићемо кичму трговинској мафији, која у држави где је цена струје најнижа, баш као и откуп млека и осталих производа потребних за свакодневни живот, формирају изузетно високе цене финалног производа. Домаћи производи високог квалитета коштаће мање у трговинама од страних производа лошег квалитета”, рекао је Дамјановић.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је девет листа: "Александар Вучић – Србија не сме да стане", "Ивица Дачић премијер Србије", "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка", изборну листу коалиције Српског покрета Двери и Српске странке Заветници "Национално окупљање – државотворна снага", листу "Др Милош Јовановић – НАДА за Србију", листу Савеза војвођанских Мађара, листу коалиције "Србија против насиља", листу "Усаме Зукорлић – Уједињени за правду – СПП–ДСХВ" и листу "СДА Санџака Др Сулејман Угљанин".

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра.

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

петак, 01. децембар 2023.
20° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке