Читај ми!

Димитријевић: РИК данас објављује коначне резултате избора, почињу да теку рокови за формирање власти

Главна кочница у процесу конституисања новог сазива Скупштине Србије и формирања Владе Србије био је завршетак изборног процеса у Великом Трновцу. Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић каже за РТС да је седница РИК-а заказана за 12 часова и да ће се тада утврдити укупан извештај о резултатима избора и он бити достављен Скупштини.

Владимир Димитријевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да што се тиче народних посланика у складу са Уставом председник Скупштине заказаће конститутивну седницу на којој ће се потврдити мандати народним посланицима. И то у року од 30 дана од дана објављивања коначних резултата.

"Седница РИК-а заказана је за данас у 12 часова и тада ћемо утврдити укупан извештај о резултатима избора и доставити га Скупштини. Од данас практично почињу да теку рокови за заказивање те седнице. Законски рок је 30 дана почев од данас", каже Димитријевић.

Димитријевић наводи да је последње гласање одржано у Великом Трновцу на бирачком месту број 6.

"Оно је успешно завршено после неколико понављања, због оправдане заштите изборног права. Протекао је рок за заштиту изборног права. Општинска изборна комисија општине Бујановац је на јучерашњој седници утврдила збирни извештај за сва изборна места са своје територије и доставила га РИК-у. Ми смо одмах заказали седницу. Након тога теку сви остали рокови", истиче Димитријевић.

Последњи рок за формирање Владе је, каже, почетак новембра.

"Овде говоримо о крајњим роковима. У оквиру тих рокова може да се формира и конституише и Парламент и Влада", напомиње Димитријевић.

На парламентарним изборима учествовало је укупно 19 изборних листа од којих је 12 прешло цензус.

"Од тих 12 листа седам изборних листа чине политичке странке и удружења грађана, а пет су листе мањина. У Парламенту ће бити укупно 26 политичких странака и удружења грађана", указује Димитријевић.

Наводи да је на последњим парламентарним изборима био рекордан број чланова бирачких одбора.

"Додатно што се посматрача тиче, нов Закон о избору народних посланика даје велику могућност посматрачима да посматрају изборни процес у свакој фази и у сваком органу. Они могу да реагују само неким саветима након спроведених избора. Када присуствују седницама органа за спровођење избора, они су ту само у својству посматрача, али је битно да су ту у свакој фази изборног процеса од почетка до краја", напомиње Димитријевић.

Важно је, додаје, да су избори завршени.

"Био је рекордан број посматрача око 5.218, домаћих удружења и међународних организација", казао је Димитријевић.

Каже да је у 9 сати састанак са представницима Венецијанске комисије.

"Они ће обавити низ састанака и округлих столова са циљем да се види како је текао претходни изборни циклус, која су то могућа унапређења изборног законодавства у наредном периоду и да видимо која је то најбоља пракса у демократски развијеним друштвима", закључио је Димитријевић.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво