Читај ми!

Лукић: Прво одлуке о новим приговорима, па коначни резултати избора у Београду

Иако се очекивало да Градска изборна комисија коначне резултате београдских избора утврди почетком наредне седмице, приговори које је поднела коалиција Уједињени за победу Београда пролонгираће тај процес.

Седница ГИК-а на којој ће се одлучивати о приговорима биће одржана у понедељак, 2. маја, најавио је председник ГИК-а Зоран Лукић.

"Очекивали смо да почетком следеће недеље утврдимо укупне, коначне резултате београдских избора и да окончамо овај изборни циклус", каже Лукић за Танјуг и додаје да ће се на резултате ипак сачекати док се не реше последње приговори.

Подсећа да су избори за одборнике Скупштине града Београда расписани 15. фебруара, што значи да изборни процес траје већ два и по месеца.

"Имали смо више од 500 приговора на рад који су одбијени као неосновани и више од 270 жалби Управном суду, који је од тога 260 одбио као неосноване, док је око 13 жалби прихватио", рекао је Лукић.

Суд је донео правоснажне одлуке, по којима је ГИК поступао, не очекујући, каже, да ће неко на то имати потребу да пише нове приговоре.

Одлуке ГИК-а су, каже, биле у складу са законом, у поступку извршења судских пресуда.

"Поново се сада наставља напад на Комисију, посебно на Стручну службу, која два и по месеца даноноћно ради и већ је довољно оптерећена. Очекујем да ће и нови приговори, имајући у виду њихов "темплејт" (изглед), бити одбијени и да ћемо моћи да утврдимо коначне резултате избора", рекао је Лукић.

На питање колико ће се чекати на нове резултате, уколико ГИК одбије приговоре, Лукић је објаснио да иде право жалбе на ту одлуку, да се морају сачекати "све законске могућности које листе имају, три дана, па четири дана, па можемо да дочекамо и јун месец".

"Коалиција око Ђиласа врши беспримеран притисак на ГИК"

Лукић је изјавио да је листа Уједињени за победу Београда поднела још шест приговора, чиме, како каже, коалиција окупљена око Драгана Ђиласа "поново врши беспримеран притисак на рад ГИК-а", а посебно на своје чланове Комисије који су учествовали у раду комисије за увид наводних спорних изборних материјала.

"Ово је покушај губитника избора да своју неспособност и то што их бирачи не желе, сакрију иза бесмислених приговора, жртвујући чак и своје кадрове", навео је Лукић у писаној изјави достављеној Танјугу.

Иначе, рок за приговоре истекао је 29. априла.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара