Читај ми!

Нова Комисија Градске изборне комисије Београда почела да поступа по приговорима опозиције

Новоформирана Комисија Градске изборне комисије (ГИК) вечерас је почела да ради на провери стања изборног материјала за које је опозиција у Београду поднела више од 350 приговора, а како би се донела законита одлука.

ГИК је на вечерашњој седници разматрала и одлучивала о начину поступања по приговорима које су 6. и 8. априла поднеле коалиција "Уједињени за победу Београда", коалиција "Ајмо људи" и коалиција "Морамо", а којих је према речима председника Комисије Зорана Лукића било више од 380.

Предлог председника ГИК био је да се решавање по тим приговорима учини тако што ће се обавити увид у комплетан изборни материјал и утврдити правно ваљане чињенице.

"Избори се изгледа настављају и даље", рекао је за Танјуг Лукић након 23. седнице ГИК и подсетио да су пре неколико дана добили више од 350 приговора. Према његовим речим, сви приговори били су на исти калуп.

"Може се рећи да то нису приговори у интересу грађана, бирача, него су средство за опструкцију рада ГИК, осталих изборних комисија, а пре свега за опструкцију проглашења и утврђивања воље грађана изражене 3. априла", рекао је Лукић.

Лукић је нагласио да су с обзиром на врсту и садржину тих приговора били у обавези да изврше увид у избонрни материјал - у вреће које су затворене сигурносном затворницом.

"Предложио сам да ГИК то учини, да би се воља грађана заштитила на прави начин и утврдила, међутим представници опозиционих изборних листи су то одбили, а затим и предлог да се учествује у раду Комисије која ће то надгледати, радити и спровести увид у избони материјал", навео је Лукић.

Према његовим речима, чланови Комисије ће прво са врећа скинути наранџасту сигруносну затворницу, а након обављеног посла уместо ње ставити зелену. Утвридиће да ли постоји контролни лист, да ли је исправан и да ли је гласање на том бирачком месту спроведено у складу са законом.

Лукић је подсетио да је је претходна Комисија ГИК радила узорак за пет одсто бирачких места у Београду, што је део Споразума између власти и опозиције и да је контрола тих 59 врећа трајала више од 17 сати, када, како је рекао, није уочена ниједна неправилоност.

"Потрудићемо се да не водимо рачуна о времену већ квалитету да на прави транспарентан и законит начин утврдимо шта се налази у врећама и да на прави, транспарентан и законит начин одговоримо на приговоре поднете искључиво ради опструкције рада ГИК", рекао је Лукић.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару