Шабац, опозициона тврђава или најдражи трофеј СНС-а

Шабац је протекле четири године имао статус јединог опозиционог града у Србији. Због Шапца се први пут поцепала идеја бојкота избора, Шабац је данас вероватно највећи локални трофеј за Српску напредну странку. Избори у Шапцу толико су занимљиви да су се у њих укључили и некадашњи "шабачки ванземаљци", рукометаши бившег шампиона Европе Металопластике. А избори се своде на питање да ли ће Небојша Зеленовић остати градоначелник или ће СНС освојити и Шабац?

Од 15. века кад је направљена, шабачка тврђава служила је као она која удара са бока на тадашњу аустроугарску. Из Београда је Турска нападала директно. Судбина Шапца увек се огледала кроз сукобе великих. И данас Шабац није обичан град.

Узети Шабац - један је од важнијих политичких циљева Српске напредне странке. Шабац се напада и из Београда и из Шапца. За део опозиције који излази на изборе главни циљ је "одбранити Шабац". Зато ће локални избори у овом граду бити можда и најзанимљивији у Србији.

Изборна атмосфера у Шапцу се види, има билборда, спремају се и скупови. Има више изборних листа, али главна битка ће се водити између две главне: између листе око Српске напредне странке, која је на претходним изборима освојила највише гласова, али остала у опозицији. И листе коју води председник Странке Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

"Ово ће бити једини прави избори у Србији, у свим другим градовима и општинама то ће бити пуко гласање, овде људи могу да бирају, са једне стране грађанску листу коју чине познати Шапчани, а са друге старне имају политички апарат који тера људе да гласају. И ми можено да победимо, и ако то победимо ово што се зове политички апарат, онда постоји шанса да се победи било где у Србији", каже Небојша Зеленовић.

Kандидат Српске наредне странке за градоначелника Александар Пајић каже:"Разлика између СНС-а и свих осталих странака на власти јесте што смо ми партнер својој држави, док су Небојша Зеленовић, Душан Петровић, Немања Пајић и сви они који су на власти, били супротстављена страна својој држави и онемогућили грађане Шапца да се се развију као остали делови Србије."

Са Зеленовићем смо разговарали близу Саве, на новосаграђеној Савској авенији. Власт планира да овде буде такозвани "Сава парк" на 300 хектара са каналима, и да тако град коначно потпуно изађе на реке.

Зеленовић овако набраја шта је оно што је у граду урађено за четири године.

"Шабац је данас град који се најбрже развија у Србији, развој је кад вам се за последње четири године запосли 11.000 људи у Шапцу, са 29.000 ми смо дошли на преко 40.000 запослених, кад инвестирамо у инфраструктуру, водовод, канализацију преко 15 милиона евра, развој је кад решите проблем комуналног отпада, пречишћавања отпадних вода и одбрана од поплава, то је велика ствар коју није урадила ниједна локална самоуправа, развој је кад имате седам посто за културу сваке године. На крају крајева, развој је кад имате 20 милиона евра од прихода у нашој Поцерини захваљујући наводњавању кап по кап и копању 800 дубинских бунара", набраја градоначелник Шапца.

Kандидат Српске напредне странке за место градоначелника Шапца је Александар Пајић. Тренутно је државни секретар у Министарству просвете, али верује да ће од 21. јуна водити први град Мачве. А како, најпростији одговор на то питање - радиће све супротно од онога што ради Зеленовић.

"Он град Шабац често пореди са Швајцарском, са условима у Швајцарској, а видећемо 21. јуна да ли наши грађани мисле да је тако, јер ако немате све оно што је планирано да се уради у граду Шапцу, ако ви имате 300 хектара поред реке Саве, где је Небојша Зеленовић обећао да ће бити Саваград, пословни стамбени рекреативни центар, школа, вртић, марина, и онда ви пет месеци пред изборе добијете једну пешачку стазу која излази на Саву, мислим да за то грађани Шапца нису гласали", оцењује Александар Пајић.

"Kад гледате њихове медије, то није стварност у граду Шапцу, то је виртуелна стварност у којој живе Душан Петровић и Небојша Зеленовић и грађани Шапца најбоље то осећају, зато је популарност СНС-а толика, зато што ми живимо у граду који је пропустио много шанси да се развије као градови о окружењу, ми имамо градове који су у претхдном периоду биле вароши за град Шабац, сада мислим да је много другачије, мислим да су се сви градови и вароши у окружењу много више развили него град Шабац", сматра кандидат за градоначелника из СНС-а.

После 21. јуна град на Сави водиће или Зеленовић или Пајић. На питање шта мисле један о другим, овако одговарају.

"Мислим да је преамбициозан човек који је заједно са Душаном Петровићем пропустио многе шансе и није му дозволио да се развије у последњих пет година", истиче Пајић.

"Ја немам неко нарочито мишљење о кандидатима који су се појавили пре два или три дана, сви они су се до сад увек крили иза листе СНС-а и иза Вучића, велики је то помак кад се појавио један кандидат па ћемо видети како ће то да изгледа, али мислим да је мање-више ситуација у Шапцу позната и да се зна ко стоји иза те целе операције, а то је озлоглашени криминалац Сандокан", каже Зеленовић. 

 "СНС апсолутно нема никакве везе са Сандоканом и то је једна у низу предизборних лажи Небојше Зеленовића", тврди Пајић.

"Ако погледате генезу лажи које је он користио у предизборној утакмици, то је просто фасцинантно, имате да ће Сандокан преузети странку, да ће бити носилац листе, кад се то није десило, они кажу не он ће бити на листи, па кад није на листи, онда ће после преузимања власти преузети руковођење Шапцом и наводно се Шабац брани од Сандокана.

"Шабачки ванземаљци" и шабачка политика

Може се рећи да је спортски Шабац готово једнако рукомет. А најславније године су наравно 80-те, године чувене Металопластике. Шабачка чаршија тада је највише помињала три имена, односно три ванземаљца из овог града - Вују, Вука и Милета. Вуја - односно Веселин Вујовић, никад се није бавио политиком. Друга двојица из чувене Металопластике јесу.

Члан тима који је био првак Европе 80-их у политици није био толико успешан. Веселин Вуковић био је оснивач и председник Градског одбора Социјалдемократске странке Бориса Тадића. Био је и носилац листе на изборима 2016. године. Сада не излази на изборе.

"Моја опредељења политичка су социјалдемократска и чак сам био гост на конгресу код Расима Љајића, јер ми је то у том тренутку била нека блиска опција СДП, 2014. сам хтео сам да се пробам и у политици, направио сам и овде градски одбор, добро смо радили док нисмо схватили да је било и туђих утицаја са стране, после тих избора 2016. подно сам оставку јер нисмо прешли цензус, и од тада нисам активан", објашњава Веселин Вуковић.

На питање шта је добро у граду урађено, Вуковић, као бивши рукометаш, а данас тренер, бира спорт, уз једно "али".

"Генерално, улаже се много у спорт, али мислим да је Металопластика најмање добила, сви други су много боље прошли, ватерполо који је сад и првак државе и победник купа има изузетне услове, нови базен у који је уложено 3, 4 милиона евра, Мачва има озбиљне услове, клуб који је у првој лиги има нов стадион, помоћни терен, вештачку траву, само Металопластика која је ипак највећи бренд уз сво уважавање осталих, најмање добила", сматра Вуковић.

Још један члан чувене Металопластике, један од шабачких ванземаљаца, опробао се у политици. Миле Исаковић био је кандидат за градоначелника 2004. испред Покрета снага Србије, али као нестраначка личност. Сматрао је да није било довољно урађено после промена и желео је да уради више. Kаже, могао је да живи у иностранству, али га је нешто вукло у његов град. Данас је у Шапцу на листи Српске напредне странке.

"Мислио сам да наш град заслужује много више него што је тренутно. Ако смем да приметим, има више људи који сматрају да у последњих 20-ак година није урађено довољно за овај град", истиче Исаковић.

Kао један од главних разлога, Исаковић наводи и место где је замолио да снимамо. То је чувена хала "Зорка", која је данас затворена.

"Ова хала буди одређене емоције, и великом броју грађана поготову старијим генерацијама, јер ту смо ми показали да Шабац заслужује место на европској и светској мапи, и увек смо везани за ову халу мени је јако непријатно и неугодно, чак ме и срамота кад погледам како изгледа, с обзиром на то да грађани Шапца у задњих годину дана нису имали прилике да користе ову дворану", прича Исаковић.

"Зорка" и судбина Шапца

Хала у којој је Металопластика играла највеће утакмице у својој и шабачкој историји некада је припадала друштвеном стандарду фабрике "Зорка". Kада је фабрика продата, хала је прошла приватизацију, па стечај, била део стечајне масе, данас је у власништву "АИK банке".

Град је затим закупљивао халу, а онда је затворена јуна прошле године. У њој је само Металопластика могла да одигра неколико утакмица сеха лиге.

Градске власти кажу да је цена закупа била превелика.

"Ми смо познати по томе да водимо рачуна о сваком динару, пошто немамо помоћ од било кога, нарочито не од владе или министарстава и онда покушавамо да пажљиво инвестирамо сваки динар. Искрен да будем, имамо снажну вољу да решимо ту ствар, али по цени која је тржишна и ништа преко тога, неко жели да нам прода то за три пута већу цену него што то заиста вреди. Али изборићемо се са тим, на крају крајева, та иста Металопластика је играла у тој хали, побеђивала утакмице на најрегуларнији начин и наставиће да игра", каже Зеленовић.

"Мислим да је град за ових 20 година, ако ништа друго, морао да се потруди да Шабац не буде град који нема општинску или градску дворану. С обзиром да има између седам и десет европских првака из дворанског рукомета, који су живели или радили у Шапцу, а да нема општинску или градску дворану, за мене је то један жал и бол у срцу и нормално то је један од мотива зашто сам се одлучио за овај корак", каже Миле Исаковић.

"Знам да СНС обећава дворану од пет хиљада места, ова опција Заједно за Србију и Западна Србија обећавају мању дворану од 4.000, али мултифункционалну. Договорили смо се намерно да снимамо овде јер је ово један од терена који је уско везан за Металопластику, овде се већина наш заљубила у рукомет, одавде је Металопластика ушла у прву лигу 1976. године, тако да лепо је да овај терен опет буде у функцији.

"Ја сам почео да играм рукомет на месту који се тад звало "Партизан", претходна "Соколана", и задњих 15-ак година она је била тотално ван функције, град је пустио да то пропада и онда се деси у овим периодима пред изборе да дође до шминкања тако нечег", наглашава Исаковић.

Небојша Зеленовић истиче да Шабац одваја пет одсто за спорт.

"Имамо успешне клубове, као што је ватерполо клуб, направили смо најбољи и најјефтинији базен у Србији којим се најјефтиније управља, са дупло мање новца него други, данашњи ватерполисти су шампиони Србије у ватерполу, победници купа, а за четири године је на том базену више од пет хиљада деце научило да плива, потпуно бесплатно", истиче Зеленовић.

"И град се хвали како је град без непливача, али ако погледамо иза свега тога, ми ћемо видети да то није новоизграђени, већ реконструисани базен, чија је реконструкција трајала 10-ак година, за све то време грађани, спротисти нису могли то да кроисте, тако да су ватерполисти шабачког клуба своје тренинге одигравали или у Обреновцу или Kрагујевцу, далеко од погледа својих суграђана. А за све то време нормално је тај ватерполо клуб био финансиран из буџета града Шапца", објашњава Миле Исаковић.

Ко је довео Јазаки?

СНС поручује да држава помаже Шабац иако је опозициони град, да ће се град препородити за две и по године кад се заврши аутопут Рума-Шабац и брза саобраћајница ка Лозници.

Српска напредна странка поручује да су Небојша Зеленовић и странка заједно за србију "највећи кочничари привредног развоја Мачве и Поцерине".

"Kако могу ја да будем кочничар, имамо највећу индустријску зону, не у Србији, него на Балкану, и ево сад у овом трентуку имамо 11 резервисаних парцела за нове инвеститоре. Нико није тражио ни динара сувбвенција од државе или од града и сви су дошли на препоруку претходних 31 компанија које раде у тој индустријској зони, сви си они дошли у последњих неколико година у наш град у тој индсутријској зони сада ради преко четири хиљаде људи и са ових 11 треба да се запосли још додатних хиљаду. То ће бити сигурни и добро плаћени послови.

Питање како се живи у Шапцу данас је најважније политичко питање. Зеленовић често наглашава да је Фајненшел тајмс  трећи пут заредом Шабац сврстао међу топ десет европских градова будућности са најбољом стратегијом за привлачење страног капитала, у категорији градова који имају мање од 100.000 становника.

Најважнија фабрика у слободној економској зони у Шапцу је јапански "Јазаки". У Шапцу послује од 2017. али до данас је остало питање - ко је довео "Јазаки"? Вучић или Зеленовић?

"Александар Вучић је подстицајима државе од 10,1 милион евра дао могућност јапанској компанији "Јазаки" да дође у Шабац, али Шабац је пропустио могућност да доведе сигурно још две велике компаније које би запослиле преко пет хиљада људи и данас би град Шабац био град без незапослених, а данас имамо око 6,5 хиљада незапослених", оцењује Александар Пајић.

"Свако добронамеран зна да "Јазаки" нико не може да доведе, "Јазаки" долази сам, то је велика компанија у аутоиндустрији, нешто као "Kока-кола" у напицима", каже Небојша Зеленовић.

"Они долазе тамо где имају најбољи интерес, они су дошли јер смо ми победили на њиховом такмичењу од 30 градова не само у Србији, него у региону, иако су се многи опирали да они оду у Kрушевац или Kраљево и чак јавно износили нарочити СНС из Шапца да нема шансе да једна таква компанија дође у Шабац, они су дошли овде, инвестирали направили свој бизнис и од 1700 почетних радника дошли данас до три хиљаде запослених", додаје Зеленовић.

Од кад је Небојша Зеленовић најавио ће изаћи на изборе у Шапцу, у делу опозиције кренула је расправа о томе зашто је важан Шабац. Поручивали су да то није обичан, већ једини слободан град. У листу Данас архитекта Драгољуб Бакић, између осталог је писао да у Шапцу не станују лаж и марифетлук, да су тамо грађани осетили шта је искреност, истина, поштење и поверење.

Шта на то каже СНС. "Ја кажем на то да ће грађани најбоље договорити на то питање 21. јуна зато што имате један део опозиције где Небојша Зеленовић себе представља као некаквог лидера и погледајте само пре три месеца, Небојша Зеленовић је пре три месеца обилазио Мачву и облепљивао је називима бојкот".

"Ја бих волео кад бих ја исто ово што сам рекао вама могао да кажем и локалним медијима, тамо имам блокаду из не знам ког разлога, чак и пре него што сам се званично учланио у Српску напредну странку. Према томе мислим да је то одговор на ваше питање, колико је Шабац слободан", каже Миле Исаковић.

Медији и епитет слободног града

Најжучније партије у Шапцу расправљају кад се помене једна реч - медији. Шапчани се о локалној политици информишу преко три телевизије и два листа. И ако се посматра са стране могло би се рећи - оно што опозиција на националном нивоу замера власти, то опозиција у Шапцу замера Зеленовићу.

"У Шапцу постоје три приватне телевизије и две новине и сваки грађанин има прилику да се информише о томе шта ради, шта ради сваки политичар и шта се дешава у граду. То је било опредељујуће да ми изађемо на локалне изборе у Шапцу и не учествујемо у другим изборима", истиче градоначелник Шапца.

"Само један једини пут сам позван у Телевизију Шабац да гостујем и то као помоћник министра просвете", каже кандидат за градоначелника Шапца из редова напредњака.

"Приватне телевизије имају своје програме и приватне телевизије уређују своје програме, колико ја имам информацију, то што тврде напредњаци није истина, дакле сви бивају редовно позивани, али они се једноставно не одазивају на позиве. И то се може проверити на телевизији шабац и у новинама које тамо пишу", наводи Зеленовић.

Међутим Пајић истиче да већ пет година позива Зеленовића на ТВ дуел, како би грађани могли да чују другу страну.

"С друге старне, телевизија АС је једина телевизија поред Телевизије Kоперникус засад где је нама омогућено да кажемо своје мишљење, али на ТВ АС кад гостујемо пише доле "плаћени термин" и нас није срамота да платимо да би наши суграђани чули и другу страну приче, а не само да Небојша Зеленовић преко својих медија пласира оне приче које њему одговарају", прича Пајић.

Шабац је велики политички улог. И за власт и за опозицију која је одлучила да не иде у бојкот. Главно питање и за једне и за друге је шта ако тог 21. изгубе? Шта ће Зеленовић рећи опозицији због које је напустио Савез за Србију и кампању бојкота?

"За нас пораз није опција и ја сам сигуран у то да грађани Шапца имају снажну вољу и огромну енергију да одбранимо слободу и добар живот који имамо у Шапцу", каже Небојша Зеленовић.

Шта ће Александар Пајић рећи политички моћнијем Александру који верује да би он могао да освоји Шабац?

"Ја сам сигуран да је поверење наших суграђана на страни СНС-а . Ако изгубимо, пружићемо руку, али ја сам сигуран да Шапчани знају да треба најзад да будемо партнери својој држави а не супротстављена страна", наводи кандидат за градоначелника Шапца. 


Већ више од 200 година људе из овог града зову чивијашима. Прича каже да је кнез Милош дошао у Шабац, а да му је, у повратку, неки шапчанин ишчупао чивију односно клин из точка, па је кнез завршио у прашини.

Од тада су Шапчани чивијаши, склони да се шале, чак и са кнезовима, краљевима и владарима и труде се да им извуку чивију.

Ипак, атмосфера у престоници хумора и сатире уочи избора 21. јуна више личи на ону уочи Церске битке. Уз шекспировско - бити или не бити. 

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару