Ђилас: Покушај прекрајања изборне воље грађана

Представници листе "Драган Ђилас. Београд одлучује, људи побеђују" упозорили су на покушаје власти да прекроји изборну вољу Београђана лажним пријавама боравка људи из централне Србије и Војводине и указали да је једини начин да се тако нешто спречи излазак на изборе 4. марта.

Кандидат за градоначелника Драган Ђилас је, на ванредној конференцији за новинаре, показао фотографије гомиле позивних листића за гласање људи који су пријављени на адресама на којима не живе.

"Када поштар дође у зграду, он нема где да убаци позиве за те људе, јер ту не живе, па их остави овако на гомили", рекао је Ђилас.

Напоменуо је да су на Врачару, где он живи, председници кућних савета то добили да ураде, па убацују позиве у туђе сандучиће.

"Не желим да звучи као претња, већ као упозорење свима онима који су лажно пријавили боравак да би гласали, да то није само лажна пријава боравка, већ и фалсификовање изборне воље, а то кривично дело не застарева 10 година", рекао је Ђилас.

У једном тренутку ће се променити власт и институције ће се бавити тиме, рекао је Ђилас.

"Ако се плашите више Александра Вучића него затворских санкција, онда то радите, а моја сугестија је да то не чините и останете тамо где заиста живите", поручио је Ђилас.

Тврди да је та коалиција, али и друге опозиционе странке, права већина и верује да ће ако сви изађу на изборе 4. марта, та већина победити.

Одговор на ово је излазност, истакао је Ђилас и поручио грађанима да не дозволе да "неко ко не живи у вашој згради, улици, општини и граду гласа и одлучи ко ће бити власт.

"Људи који буду дошли имаће регуларне личне карте са пријавом боравка, а знате како се регулише пријава боравка, уговор о стану или са оним код којих сте пријавили боравак. Ко је дао уговоре, нико", каже Ђилас.

Додао је да ће "наши контролори моћи да виде ко гласа и ми ћемо оспорити гласање тим људима који немају праве пријаве боравка".

То није тешко да се сазна, нагласио је Ђилас.

"Све те листиће који вам остану по улазима пошаљите нам фотографије, да знамо где су пријављени. Не правимо ову конференцију да бисмо тражили алиби за пораз, ми ћемо да победимо на изборима", нагласио је Ђилас.

Јанковић: Захтеви послати полицијским станицама

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић рекао је да су представници листе "Драган Ђилас. Београд одлучује, људи побеђују" послали захтеве свим полицијским станицама у свим београдским општинама да им одговоре колико је људи од председничких избора до данас променило пребивалиште и уписало се на територије тих полицијских станица.

"Ни од једне нисмо добили одговор. Знате зашто? Зато што неко треба тај одговор да потпише и стави печат, а државни службеник зна шта је урадио кад то направи - пре или касније иде у затвор", указао је Јанковић.

Поновио је да ни од једне полицијске станице у 17 градских општина нису добили одговор колико је људи уписало боравиште.

Државни службеници знају шта је ово и оператери који уносе податке неће то да раде, рекао је Јанковић.

Подсетио је да су недавно објавили документ којим се показује да је Министарство унутрашњих послова наредило обарање система за издавање личних докумената који четири дана није радио.

"Знате зашто? Да оператери не би радили оно што сутра може неко од њих да каже, а имамо сазнање да на резервној варијанти, најповерљиви људи СНС-а праве измене", рекао је Јанковић.

Поручио је државним службеницима да ће држава радити свој посао.

"Направићемо државу поново, а ви лажни Београђани, немојте бити део овога", рекао је Јанковић.

Јеремић: Срастање државе и организованог криминала

Председник Народне странке Вук Јеремић нагласио је да данима упозорава на процес "срастања" државе и организованог криминала и да је ово последица тог процеса.

"Врх државе ће због организованог криминала одговарати. Било која врста учешћа у овоме је кривично дело, не само оних који су осмислили, оних који су те листиће одштампали, не само оних који су увели у евиденцију грађане Београда који то нису, већ и они који се 4. марта буду појавили и гласали са лажним, фалсификованим пријавама боравишта", рекао је Јеремић.

То није претња, него здрав разум и начин како ће држава функционисати после промене власти, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је већина "фантомски" пријављених у централним београдским општинама, где опозиција очекује да направи добар резултат.

"Трик који покушавају да спроведу је да контролори опозиције детектују велику већину оних који ту ствар желе да ураде, а онда да оборе гласање на одређеном бирачком месту", сматра Јеремић.

Истакао је да неће "обарати гласање", али да ће детектовати и забележити "сваког ко буде део овог криминала".

"Али, најбољи лек је да нас на бројању гласова буде више и да 4. марта гласате", поручио је Јеремић.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару